سرزمین تیزهوش‌ها

مرجع آموزشی همۀ دانش‌آموزان باهوش سرزمینمان، ایران


 

 

در دنیای امروز، اهمیت انتخاب مدرسۀ مناسب، بسیار بیشتر از گذشته شده است. در سال‌های اخیر، تنوع مدارس با امکانات مختلف زیاد شده و این انتخاب را برای دانش‌آموزان سخت کرده است. در کنار تمامی مدارس عادی، نمونه‌دولتی، غیرانتفاعی و مجتمع‌های آموزشی مختلف، مدارس تیزهوشان از زمان‌های گذشته مورد توجه بوده‌اند و یکی از انتخاب‌های عالی برای دانش‌آموزان تلاشگر و نخبه محسوب می‌شدند. دانش‌آموزانی که سطح سواد و استعداد علمی و عملی آن‌ها از سطح سواد و استعداد دیگر دانش‌آموزان برتر است، می‌توانند به این مدارس راه پیدا کنند. این مدارس زیر نظر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان یا همان سمپاد فعالیت می‌کنند و مدارسی هستند که خدمات آموزشی بهتر و بیشتری به عده‌ای از دانش‌آموزان که سطح هوشی بالاتری دارند، ارائه می‌دهند. مدارس تیزهوشان به دلیل این‌که از بین دانش‌آموزان دارای شرایط خاص و براساس آزمون ورودی اقدام به جذب دانش‌آموز می‌کنند، دارای برخی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد هستند. به‌طورکلی، محیط مدارسِ تیزهوشان دارای فضای رقابتی بوده و داوطلبان این مدارس برای موفقیت باید تلاش و پشتکار خوب و کافی داشته باشند. پذیرش دانش‌آموزان در مدارس سمپاد، صرفاً از طریق آزمون ورودی است و دانش‌آموزانی که قصد ورود به این مدارس را دارند، باید حد نصاب قبولی را در آزمون کسب کنند. در این مقاله، قبولی در آزمون تیزهوشان را با هم بررسی خواهیم کرد و با صفر تا صد آن برای سال جاری آشنا خواهیم شد. از شما دعوت می‌کنیم تا در این سفر زیبا و جذاب همسفر ما باشید.

 آزمون تیزهوشان

 

تاریخچه آزمون تیزهوشان

تاریچه آزمون تیزهوشانبارزترين ویژگی مدارس تیزهوشان، گزینش دانش‌آموزان از طریق آزمون ورودی است. همۀ دانش‌آموزان بدون اکتساب نمرۀ قبولی و شرایط موردنیاز، حق ورود به این مدارس را ندارند و هر‌ساله رقابت زیادی برای ورود به این مدارس وجود دارد. امروزه ورود به مدارس تيزهوشان با قبولي در آزمون تیزهوشان ششم به هفتم و آزمون نهم به دهم انجام مي‌شود. پیش از ورود به جادۀ اصلی مسیر، می‌خواهیم با تاریخچۀ شکل‌گیری مدارس تیزهوشان آشنا شویم و بدانیم که اصلاً چه زمانی این مدارس تأسیس شدند و چه زمانی اولین آزمون ورودی این مدارس برگزار شد. نخستین زمزمه‌های تشکیل مدارس تیزهوشان، پیش از انقلاب اسلامی و در حوالی سال 1346 به گوش رسید. دبستان هشدار، نخستین مدرسۀ تیزهوشان بود که در مقطع تحصیلی ابتدایی با 14 دانش‌آموز دختر و 6 دانش‌آموز پسر تنها در چهار کلاس و به‌صورت مختلط آغاز به کار کرد. در سال 1351 شمسی، مقطع تحصیلی راهنمایی هم به این مدارس اضافه شدند و این مرکز تا سال 1357 با فراز و فرودهای مختلفی به فعالیت خود ادامه داد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سازمان ملی پرورش اســتعدادهای درخشــان با دفتر کودکان استثنایی وزارت آموزش‌وپرورش ادغام شد. در ســال 1362، نخســتین گزینش جدید، برای دو مرکز آموزشــی دخترانه و پسرانۀ تهران در مقطع راهنمایی صورت گرفت.

در گذشته، پذیرش مدارس تیزهوشان و نمونه‌دولتی براساس آزمون ورودی انجام می‌گرفت، اما با توجه به مشکلاتی که این آزمون برای دانش‌آموزان در پی داشت، آموزش‌وپرورش تصمیم به ایجاد تغییراتی در نحوۀ پذیرش دانش‌آموز در این مدارس کرد. در ۱۶ بهمن سال 1396، آموزش‌وپرورش اعلام کرد که آزمون ورودی مدارس تیزهوشان و نمونه‌دولتی دورۀ اول (پایه هفتم) حذف شده است و پذیرش دانش‌آموزان در این مدارس بدون  برگزاری آزمون ورودی انجام می‌شود. هدف از حذف آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی در دورۀ اول متوسطه، کاهش اضطراب ناشی از قبولی دانش‌آموزان در این آزمون و کم کردن تنش والدین بود. اما این تصمیم آموزش‌وپرورش با اعتراضات زیادی از طرف والدین مواجه شد.

بنابراین، در اسفند سال 1396، به‌خاطر اعتراض اولیا، تصمیم بر این شد تا شورای عالی انقلاب دربارۀ آزمون ورودی مدارس استعداد درخشان و نمونه‌دولتی تصمیم‌ جدیدی بگیرد. در اول خردادماه سال 1397 نتیجۀ این تصمیم‌گیری به این گونه اعلام شد که آزمون ورودی مدارس نمونه‌دولتی و تیزهوشان برقرار است، ولی باید تغییراتی در نحوۀ برگزاری آزمون تیزهوشان صورت گیرد. قابل‌ ذکر است که دانش آموزان پایۀ نهم مدارس استعدادهای درخشان، مطابق مادۀ ۱۵ مصوبۀ شانزدهمین کمیسیون شورای عالی آموزش‌وپرورش مورخ چهارم مهرماه سال 1397 می‌توانند بدون شرکت در آزمون پایۀ دهم، در این مدارس ثبت‌نام کنند و به ادامه تحصیل بپردازند.

 

قبولی در آزمون تیزهوشان از دغدغه‌های دانش‌آموزان و پدر و مادرهایشان است؛ دغدغه‌ای که  در پایه‌های ششم و نهم به اوج خود می‌رسد. اغلب افراد تمام سعی‌شان را می‌کنند تا با برنامه‌ریزی و حل نمونه سؤالات و شرکت در کلاس‌ها در این آزمون قبول شوند و به مدارس تیزهوشان راه یابند، چون تحصیل در مدارس تیزهوشان علاوه بر کیفیت آموزشی‌ای که دارد، می‌تواند آیندۀ درخشانی را برای دانش‌آموزان رقم بزند. از این رو، آزمون تیزهوشان ششم و آزمون تیزهوشان نهم، اهمیت بسیاری نزد دانش‌آموزان کشورمان دارند.

 

مدارس تیزهوشان 1403

اکنون وقت آن رسیده تا بدانیم کدام ویژگی‌های مدارس تیزهوشان باعث شده است تا عدۀ زیادی از دانش‌آموزان برای حضور در این مدارس سر و دست بشکنند. هرساله بیش از 90 هزار دانش‌آموز در این آزمون‌ تیزهوشان که در دو پایۀ تحصیلی ششم به هفتم و نهم به دهم برگزار می‌شوند، شرکت می‌کنند تا شانس خود را برای تحصیل در بهترین مدارس امتحان کنند. بارزترين ویژگی مدارس تیزهوشان، گزینش دانش‌آموزان از طریق آزمون ورودی است. به ‌این‌ ترتیب، دانش‌آموزانی باهوش و با سطح درسي تقریباً يكسان به یک كلاس وارد مي‌شوند و از مزاياي آن بهره‌مند مي‌شوند. منابع و دروس تحصیلی در این مدارس مانند سایر مدارس است. اما امکانات آموزشی، شیوۀ تدریس، تکالیف درسی و برنامۀ آموزشی در این مدارس متفاوت از سایر مدارس دولتی و غیرانتفاعی است.

 

بیشتر بخوانید: لیست مدارس علامه حلی

 

برنامه‌های فوق‌برنامه در مدارس تیزهوشان، خیلی جدی دنبال می‌شوند و با هدف کشف استعداد و نبوغ افراد برنامه‌ریزی می‌شوند. معمولاً ساعات آموزشی در این مدارس مانند مدارس دیگر است و فعالیت‌های فوق‌العاده در ساعات بعد از آموزش اصلی دنبال می‌شوند. در مدارس تیزهوشان، شیوۀ آموزش متفاوت با سایر مدارس است و این به سبب امکانات متفاوت این مدارس است. در این مدارس از اسلاید‌های مختلف، فیلم‌های آموزشی، امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی، کنفرانس‌های دانش‌آموزی برای آموزش استفاده می‌شود. همچنین، برنامه‌ریزی آموزشی نیز کمی متفاوت است. برنامه‌ریزی درسی طوری انجام می‌شود که خسته‌کننده نباشد و درک دروس راحت‌تر انجام شود. از دیگر ویژگی‌های مدارس تیزهوشان می‌توان به فعالیت‌های گروهی و شرکت دانش‌آموزان در فعالیت‌های کلاسی اشاره کرد. در این مدارس، تشکیل گروه‌های تحقیقاتی و یادگیری کار‌های گروهی اهمیت زیادی دارد تا از این طریق نیز مهارت دانش‌آموزان بيشتر شود و استعدادهايشان بهتر شكوفا گردد.

مدارس تیزهوشان در کنار تمام تفاوت‌هایی که با مدارس عادی و غیرانتفاعی دارند، یک تفاوت دیگر هم دارند. این مدارس به‌صورت متمرکز اداره می‌شوند و زیر نظر مستقیم سازمان آموزش‌وپرورش کشور نیستند. درحقیقت، سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، وظیفۀ مدیریت مدارس سمپاد را در سرتاسر کشور بر عهده دارد. همچنین، کادر مدیریتی و آموزشی این مدارس نیز از بین دبیران و اساتید برجسته و حتی بعضاً از میان اساتید دانشگاه‌ها انتخاب می‌شوند.

 

شرایط شرکت در آزمون تیزهوشان 1403

شرایط ثبت‌نام تیزهوشانورود به مدارس تیزهوشان هم مانند هر اقدام مهم دیگری نیازمند شرایط خاصی است. برای ورود به مدارس تیزهوشان قبل از هر چیزی باید شرایط شرکت در آزمون تیزهوشان را دارا باشید که بتوانید در آزمون آن شرکت کنید تا در صورت کسب نمرۀ بالا به این مدرسه راه پیدا کنید. اما برای شرکت در آزمون و قبولی در آن، باید بدانیم چه شرایطی برای شرکت در این آزمون وجود دارد؟ در اینجا ما شرایط را به دو دسته تقسیم کردیم تا خواندن را برای شما کمی راحت‌تر کرده باشیم:

 

شرایط ثبت‌نام در مدارس تیزهوشان پایۀ ششم به هفتم:

  • دارا بودن تابعیت ایرانی (اتباع خارجی با داشتن کد اتباع می‌توانند ثبت‌نام خود را انجام دهند)؛
  • کسب نمرۀ خیلی خوب در همه دروس پایۀ پنجم (حتی اگر در یک درس هم نمرۀ پایین بگیرید، نمی‌توانید ثبت‌نام کنید) و  کسب مقیاس خیلی خوب در تمامی دروس نوبت اول پایۀ ششم ابتدایی در سال تحصیلی؛
  • انتخاب حداکثر 4 مدرسه به‌عنوان اولویت؛
  • قرار داشتن مدرسه یا مدارسِ انتخابی در حوزۀ محل سکونت دانش‌آموز (حوزۀ برگزاری آزمون با توجه به منطقۀ سکونت فرد تعیین خواهد شد).

  

بیشتر بخوانید: مدارس تیزهوشان

 

شرایط ثبت‌نام در مدارس تیزهوشان پایۀ نهم به دهم:

  • دارا بودن تابعیت ایرانی (اتباع خارجی با داشتن کد اتباع می‌توانند ثبت‌نام خود را انجام دهند)؛
  • کسب معدل حداقل 19 در پایۀ هشتم؛
  • اگر دانش‌آموز، متوسطۀ اول را در مدارس تیزهوشان تحصیل کرده است، نیازی به آزمون ندارد، اما باید شرایط لازم را کسب کرده باشد. جالب است بدانید که امکان تغییر رشته برای دانش‌آموزان در سال اول وجود ندارد.

داوطلبان عزیز توجه داشته باشید که برای تکمیل ثبت‌نام خود در وارد کردن اولویت‌های انتخابی،‌ دقت کافی را داشته باشید، زیرا پس از تکمیل فرایند ثبت‌نام، به‌هیچ‌وجه امکان ویرایش اولویت‌ها وجود ندارد.

 

 مراحل ثبت‌نام آزمون تیزهوشان 1403

حال که با مدارس تیزهوشان آشنا شدیم و شرایط شرکت در این آزمون را بررسی کردیم، باید بدانیم که ثبت‌نام آزمون ورود به مدارس استعداد درخشان چگونه انجام می‌شود. خوشبختانه، مراحل ثبت‌نام در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان کاملاً غیرحضوری است و به‌سادگی قابل انجام است. قبل از اینکه بخواهیم در این آزمون ثبت‌نام کنیم، باید دفترچۀ ثبت‌نام آزمون را به دقت مطالعه کنیم. دفترچۀ راهنمای ثبت‌نام آزمون حاوی مطالب بسیار ارزشمندی است که هرساله در زمان مقرری (در بازۀ زمانی ثبت‌نام آزمون) منتشر می‌شود. این دفترچه با هدف ارائۀ تمامی کلیات و جزئیات آزمون و نحوۀ پذیرش مدارس تیزهوشان در سایت قرار می‌گیرد. ازجمله مطالبی که در این دفترچه وجود دارد می‌توان به شرایط ثبت‌نام آزمون تیزهوشان، مدارک موردنیاز برای ثبت‌نام در آزمون تیزهوشان، قوانین و ضوابط شرکت در آزمون، شیوۀ ثبت‌نام اینترنتی و نحوۀ پرداخت آزمون، جداول زمانی مهم، منابع و ضرایب دروس امتحانی مختلف، نحوه و زمان دریافت کارت ورود به جلسۀ آزمون تیزهوشان و... اشاره کرد. از آنجایی که ثبت‌نام آزمون تیزهوشان پایۀ هفتم و نهم در سامانه‌های مجزا انجام می‌گیرد، برای ثبت‌نام در آزمون ورودی تیزهوشان باید با توجه به مقطع تحصیلی موردنظر به سامانۀ مربوطه مراجعه کنید. در ادامه، مراحل ثبت‌نام در این آزمون را با هم مرور خواهیم کرد:

  • پیش از ثبت‌نام در این آزمون باید کد همگام داشته باشید. بنابراین باید از مدیر مدرسه بخواهید تا این کد را در اختیار شما قرار دهد.
  • با توجه به مقطع تحصیلی موردنظر، وارد سامانه شوید و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور وارد صفحۀ ثبت‌نام شوید.
  • با انتخاب نقش و عنوان سازمانی، اطلاعات شخصی شما همچون نام، نام
  • خانوادگی، کد ملی و... به‌صورت خودکار نمایش داده می‌شوند. اکنون باید اولویت‌های خود را ثبت کنید.
  • در این مرحله، باید عکس پرسنلی خود را بارگذاری کنید و در پایان، با پرداخت هزینۀ ثبت‌نام، مراحل ثبت‌نام را به پایان برسانید.
  • به شما عزیزانی که قصد ثبت‌نام در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان را دارید، توصیه می‌کنیم که پیش از ورود به سایت و ثبت‌نام در آزمون، مدارک لازم را آماده کنید تا در هنگام بارگذاری دچار مشکل نشوید.
  • وارد کردن اطلاعات فردی به‌صورت کامل و دقیق. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، استان محل زندگی و سایر اطلاعات دیگر است. بهتر است پیش از وارد کردن این اطلاعات، آن‌ها را روی یک کاغذ یادداشت کنید تا موردی را از قلم نیندازید.
  • بارگذاری جدیدترین عکس متقاضی باکیفیت و وضوح خوب. بهتر است بدانید که حجم عکسی که باید در سامانه ثبت‌نام بارگذاری شود، دارای محدودیت است. این به آن معنی است که ممکن است نیاز باشد قبل از بارگذاری عکس، حجم آن را کاهش دهید. برای این کار می‌توانید از سایت‌ها و نرم‌افزارهای مختلف استفاده کنید.
  • واریز هزینۀ ثبت‌نام از طریق کارت‌های بانکی عضو شتاب.

گفتنی است که این مدارک برای هر دو دورۀ اول و دوم متوسطه یکسان است.

 

آزمون تیزهوشان ششم به هفتم

نوبتی هم که باشد، نوبت آشنایی با مواد درسی و منابع آزمون است. در سال‌های گذشته، پرسش‌های آزمون تیزهوشان پایۀ ششم به هفتم از کتاب‌های درسی ریاضی، فارسی و علوم تجربی پایۀ ششم ابتدایی طراحی می‌شدند، اما آزمون تیزهوشان پایۀ ششم نسبت به دوره‌های گذشته دچار تغییر و تحولاتی شده است و گزینش دانش‌آموزان برای ورود به مدارس استعدادهای درخشان، براساس سنجش هوش، استعداد و خلاقیت آن‌ها صورت می‌گیرد که زیرنظر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان برگزار می‌شود. بنابراین، برای موفقیت در این رقابت تنگاتنگ، نیازی به مطالعه و تسلط بر کتب درسی نیست و دانش‌آموزان باید با حل سؤالات هوش، آمادگی لازم را برای رقابت با دیگر دانش‌آموزان به دست آورند.

 آزمون ورودی مدارس تیزهوشان برای پایۀ ششم به هفتم فقط شامل سؤالات استعداد تحلیلی یا هوش بوده و هیچ‌گونه سؤالات استعداد تحصیلی یا سؤالات درسی را شامل نمی‌شود. به عبارت ساده، دانش آموزان نیازی به مطالعه کتب درسی ندارند، زیرا تمامی سؤالات صرفاً در زمینه ارزیابی هوش و استعداد داوطلبان طراحی‌ شده‌اند. در این آزمون، هر سؤال ضریب مشخصی دارد. نکتۀ خیلی مهم در این آزمون، نمرۀ منفی سؤالات است. به این صورت که اگر شما به 3 سؤال پاسخ نادرست بدهید، امتیاز یک سؤال درست شما از بین می‌رود. بنابراین تنها باید به سؤا لاتی جواب دهید که از پاسخ آن‌ها کاملاً مطمئن هستید.

درمجموع می‌توان گفت که پرسش‌های این آزمون بر مبنای شکل‌های هندسی، استدلال‌های تحلیلی، تصویری و فضایی، عبارت‌های کلامی، روابط ریاضی و درک منطقی طراحی می‌شوند. در این آزمون، به هر داوطلب یک پاسخنامه و دو دفترچه داده می‌شود.

دفترچۀ اول حاوی 75 سؤال است و مهلت پاسخ‌گویی به سؤالات این دفترچه 75 دقیقه در نظر گرفته شده است و دفترچۀ دوم دارای 50 سؤال است که باید در 50 دقیقه پاسخ داده شود.

 

آزمون تیزهوشان نهم به دهم

شرکت در آزمون تیزهوشان نهم به دهم تنها یک شرط عمومی دارد و آن اشتغال به تحصیل در مقطع نهم است. شرط اختصاصی شرکت در این آزمون هم مربوط به معدل است. طبق شرایط اعلام‌شده از طرف سازمان استعدادهای درخشان، دانش‌آموزان برای شرکت در این آزمون، باید دارای حداقل معدل 19 در نوبت دوم پایۀ هشتم باشند. نکتۀ قابل توجه این است که داوطلبان مشغول به تحصیل در پایۀ نهم مدارس تیزهوشان، نیازی به شرکت در این آزمون ندارند و صرفاً باید حداقل معدل 16 را در امتحانات خردادماه پایۀ نهم کسب کره باشند.

در ادامه چند نکته را دربارۀ ثبت‌نام در آزمون نهم به دهم با هم مرور خواهیم کرد:

  • تحصیل در پایۀ دهم مدارس تیزهوشان، صرفاً براساس رتبۀ کسب‌شده در آزمون ورودی است.
  • با توجه به شرایط و ضوابط خاص نقل و انتقالات در مدارس سمپاد، لازم است که داوطلبان، مدارسِ موردنظر خود را با توجه به محل سکونتشان انتخاب نمایند.
  • ثبت‌نام پایۀ دهم مدارس تیزهوشان صرفاً براساس رتبۀ کسب‌شده در آزمون ورودی است.
  • دانش‌آموزانی که در محل سکونتشان چندین مدرسۀ تیزهوشان وجود دارد، در انتخاب مدارس موردنظر خود در سطح شهرستان اختیار کامل دارند و می‌توانند حداکثر 4 مدرسه را از بین آن‌ها به ترتیب اولویت در فرم ثبت‌نام خود وارد کنند.
  • دانش‌آموزانی که توانسته باشند حداقل تراز لازم برای قبولی در آزمون تیزهوشان نهم به دهم را کسب کنند، می‌توانند به تحصیل در مدارس تیزهوشان انتخابی خود مشغول شوند.

حال که تصمیم گرفتید در این آزمون شرکت کنید، باید بدانید که موارد امتحانی این آزمون چه دروس و مواردی هستند!

برای آمادگی در آزمون تیزهوشان نهم به دهم ابتدا باید با سبک و منابع سؤالات آشنا شوید. سؤالات آزمون تیزهوشان نهم به دهم  به دو دستۀ سؤالات استعداد تحلیلی و استعداد تحصیلی تقسیم می‌شوند. سؤالات استعداد تحلیلی که سابقۀ زیادی در آزمون تیزهوشان نهم به دهم ندارند، به‌منظور ارزیابی قدرت تحلیل دانش‌آموزان، از منابعی خارج از کتاب‌های درسی طرح می‌شوند. تعداد این سؤالات 50 عدد است که برای پاسخ‌گویی به آن‌ها 50 دقیقه وقت در نظر گرفته شده است.

نیمی از امتیاز آزمون تیزهوشان نیز به سؤالات استعداد تحصیلی اختصاص پیدا کرده است. این 75 سؤال از کتب درسی پایه‌ نهم دورۀ اول متوسطه طرح می‌شوند و دانش‌آموزان باید در مدت ‌زمان 75 دقیقه به آن‌ها پاسخ دهند. هریک از مواد امتحانی دارای ضریب مختص خود هستند. 75 سؤال استعداد تحصیلی به‌طور مساوی از دروس ریاضیات، علوم تجربی، زبان و ادبیات فارسی، قرآن و پیام‌های آسمانی، مطالعات اجتماعی و  طراحی می‌شوند که در میان دروس، درس‌های ریاضی و علوم تجربی، بیشترین ضریب سمپاد مهارتی را به خود اختصاص داده‌اند.

 

کلاس‌های آمادگی تیزهوشان

وجود معلم و شرکت در کلاس‌های آموزشی، تأثیر غیرقابل انکاری در یادگیری دارند و اساس همۀ یادگیری‌ها بر پایۀ شرکت در کلاس است. وجود معلم و بهره‌گیری از آن، مانند کاتالیزوری است که سرعت یادگیری را دوچندان می‌کند. استفاده از کلاس‌های آمادگی آزمون تیزهوشان و تقویتی در بهترین آموزشگاه‌های تیزهوشان فواید زیادی دارد. یادگیری مباحث در این کلاس‌ها به‌صورت کاملاً اصولی و تحت نظر اساتید خبره و با تجربه اداره می‌شود. حتی برخی از این اساتید از طراحان سؤالات هستند و از همان ابتدا خط فکری مناسب را برای دانش‌آموزان پیاده می‌کنند و مسیر مطالعه را هموارتر می‌کنند.  شرکت در این کلاس‌ها، علاوه بر آشنایی با مباحث و راه‌حل تیپ سؤالات تستی تیزهوشان می‌توانند بر بالا بردن معدل شما تأثیرگذار باشند، زیرا یکی از شرایط آزمون‌های ورودی، داشتن معدل بالا است. به‌عبارتی به‌جای اینکه دانش‌آموزان خود زمان بیشتری را برای کلنجار رفتن و یادگیری  مباحث تیزهوشان صرف کنند، می‌توانند با کمک کلاس‌های آمادگی تیزهوشان در بهترین آموزشگاه‌های تیزهوشان مطالب را اصولی و مفهومی یاد بگیرند و زمان خود را تنها برای حل نمونه سؤالات آزمون تیزهوشان بیشتر بگذارند.

برای انتخاب یک کلاس مناسب، معیارهای زیر کمک‌کننده هستند:

  1. راحت بودن شرایط شرکت در کلاس (با توجه به شرایط موجود در کشور، آنلاین بودن کلاس‌ها یک مزیت بزرگ به حساب می‌آید)؛
  2. دارا بودن پشتیبانی مناسب و ارتباط دوستانه با اساتید؛
  3. استفاده از اساتید خبره و باتجربه؛
  4. به‌کارگیری متخصصان برای ارائۀ دروس مختلف؛
  5. استفاده از بانک سؤالات و نمونه سؤالات استاندارد و کافی؛
  6. برگزاری آزمون‌های تعیین سطح، میان‌دوره و جمع‌بندی؛
  7. ارتباط با اولیا و پیگیری روند پیشرفت داوطلب؛
  8. داشتن برنامه‌ریزی بلندمدت و تقویم آموزشی مشخص.

یکی از شناخته‌شده‌ترین مراکز برگزاری کلاس‌های آمادگی تیزهوشان، مؤسسۀ علامه حلی است. مؤسسه آموزشی علامه حلی پس از سال‌ها تجربۀ آموزشی در مدارس تیزهوشان کشور در مقطع راهنمایی و دورۀ اول و دوم متوسطه، با توجه به اهداف آموزشی خود بر آن شد تا با تقویت دانش‌آموزان مستعد در دورۀ ابتدایی، در حوزۀ آموزش استعدادهای درخشان به‌صورت پایه‌ای‌تر از گذشته عمل کند و خدمات آموزشی‌اش را پس از کارشناسی‌ها و مشورت‌های فراوان در این مقطع عرضه کند.

 

کتاب‌های و منابع امتحانی تیزهوشان

کلاس‌های آمادگی تیزهوشان در کنار فوایدی که دارند، مشکلاتی هم دارند. از آنجایی که، معمولاً دسترسی به کلاس‌های آمادگی در آزمون تیزهوشان و شرکت در آن‌ها برای همۀ داوطلبان امکان‌پذیر نیست، و علاوه بر آن، همۀ کلاس‌های آمادگی تیزهوشان از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند، پس باید به‌دنبال یک همراه مناسب در این سفر بود. کتاب‌هاي کمک‌آموزشی بهترين همسفران هستند. این کتاب‌ها علاوه بر آموزش نکات مهم، حاوی نمونه سؤالات نیز هستند. البته،کلاس‌ها می‌توانند از لحاظ فکری به داوطلبان آزمون ورودی مدارس فرزانگان و سایر مدارس کمک کنند.

آزمون تیزهوشان پایۀ ششم نسبت به دوره‌های گذشته دچار تغییر و تحولاتی شده است و گزینش دانش‌آموزان برای ورود به مدارس استعدادهای درخشان، براساس هوش، استعداد و خلاقیت آن‌ها صورت می‌گیرد. بنابراین، برای موفقیت در این رقابت تنگاتنگ، نیازی به مطالعه و تسلط بر کتاب‌های درسی نیست، بلکه دانش‌آموزان باید با حل سؤالات هوش، آمادگی لازم را برای رقابت با دیگر دانش‌آموزان کسب کنند. انتشارات‌های زیادی اقدام به تألیف کتاب‌هایی در زمینۀ آموزش هوش و استعداد تحصیلی کرده‌اند که در ادامه برخی از آن‌ها را نام می‌بریم:

  • کتاب 1000 تست هوش و استعداد تیزهوشان ششم، انتشارات مهر و ماه؛
  • کتاب سنجش هوش و استعداد ششم سری آی‌کیوی گاج؛
  • کتاب آزمون تفکر و پژوهش تیزهوشانِ ششم، انتشارات خیلی سبز؛
  • کتاب هوش و استعداد تحلیلی تیزهوشان ششم، انتشارات خیلی سبز؛
  • کتاب هوش و استعداد تحلیلی پایۀ ششم، انتشارات اندیشمند.

اما دربارۀ آزمون نهم به دهم، اوضاع کمی متفاوت است و از دروس مختلف در این آزمون سؤال طرح می‌شود. در جدول زیر، فهرست بعضی از کتاب‌های کمک‌آموزشی آزمون تیزهوشان نهم به دهم را برایتان آورده‌ایم:

 

  کتاب‌های ریاضی تیزهوشان نهم

کتاب‌های علوم تیزهوشان نهم

کتاب‌های فارسی تیزهوشان نهم

 

 

برای پاسخ‌گویی به سؤالات قرآن و پیام‌های آسمانی و مطالعات اجتماعی، مطالعۀ دقیق کتاب‌های درسی کفایت می‌کند و توصیۀ ما این است که کتاب‌های درسی را به‌دقت مطالعه کنید.

 

نمونه سؤالات تیزهوشان

یکی از بهترین راه‌های آماده شدن برای هر آزمون، مطالعۀ نمونه سؤالات دوره‌های پیشین این آزمون است. این کار باعث می‌شود تا داوطلبان با سبک طراحی سؤالات آشنا شوند، و بر آن اساس، برای مطالعۀ منابع امتحانی برنامه‌ریزی کنند. از آنجایی که آزمون ورودی تیزهوشان نیز یک آزمون مهم و سرنوشت‌ساز است، آماده شدن برای آزمون و موفقیت در این رقابت بزرگ، باید با یک برنامه‌ریزی دقیق همراه باشد. به همین دلیل، به دانش‌آموزانی که قصد شرکت در آزمون تیزهوشان را دارند توصیه می‌کنیم که قبل از آزمون، نمونه سؤالات آزمون تیزهوشان سال‌های قبل یا سؤالات شبیه‌ساز تیزهوشان را مطالعه کنند، زیرا براساس سطح دشواری آن‌ها می‌توانند برنامه‌ریزی بهتری داشته باشند. البته، فواید مطالعۀ نمونه سؤالات دوره‌های پیشین، محدود به آشنایی با سبک سؤالات نمی‌شود. دانش‌آموزان با مطالعه و بررسی دقیق سؤالات دوره‌های قبل می‌توانند با سرفصل‌های مهم‌تر آشنا شوند و زمان بیشتری را برای مطالعه این بخش‌ها صرف کنند. همچنین، یادمان باشد که هرساله امکان تغییر در سرفصل‌ها و مواد امتحانی وجود دارد و بررسی سؤالات دوره‌های قبل، ما را از مطالعۀ دفترچه آزمون بی‌نیاز نمی‌کند. علاوه بر این، با حل نمونه سؤالات در زمان نزدیک به آزمون، می‌توانید شرایط آزمون را برای خود شبیه‌سازی کنید.

هرساله این سؤالات به همراه پاسخ کلیدی‌شان از طرف سازمان استعدادهای درخشان منتشر می‌شود. برخی از کتاب‌های کمک‌آموزشی، حل تشریحی و کامل سؤالات را منتشر می‌کنند که دانش‌آموزان با مطالعۀ آن‌ها می‌توانند نکات جدید را بیاموزند. توصیۀ ما به شما داوطلبان عزیز این است که ابتدا سعی کنید سؤالات را با دانسته‌هایتان حل کنید و در آخر به پاسخ‌نامه مراجعه کنید. همچنین با توجه به تغییراتی که در محتوای کتاب‌های درسی به‌وجود آمده، بهتر است اولویت و زمان خود را در حل و بررسی سؤالات سال‌های نزدیک‌تر قرار دهید. توجه داشته باشید که علاوه بر نمونه سؤالات سالیان گذشتۀ تیزهوشان، برخی سؤالات تألیفی از بعضی مؤسسات می‌تواند به آمادگی بیشتر شما کمک کند.

اهمیت حل و بررسی نمونه سؤالاتِ دوره‌های قبل در آزمون ششم به هفتم اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. اين آزمون تنها شامل سؤال هوش و استعداد است و سؤالات تحلیلی تیزهوشان منبع درسی ندارد. به همین دلیل، نیازی به مطالعۀ منابع کتاب و حفظ کردن مطلب نخواهد بود. بهترین روش حل تست‌های استعداد تحلیلی، تمرين كردن است و يكي از بهترين منابع تمرين،‌ سؤال‌های دوره‌هاي گذشته است. یکی از توصیه‌های ما برای حل نمونه سؤالات آزمون هوش  این است که حتی در صورتی که پاسخ درستی به سؤالات داده‌اید، باز هم حتماً پاسخ تشریحی را به‌خوبی مطالعه کنید، چون گاهی روش‌هایی که شما ممکن است به آن توجه کنید، با روش‌های ارائه‌شده متفاوت هستند. به‌عنوان مثال، ممكن است روش شما براي حل سؤال، روش زمان‌بری باشد و در پاسخ‌نامه روش ساده و سریع‌تری معرفی ‌شده باشد.

 

کارنامه، تراز قبولی و زمان اعلام نتایج تیزهوشان

از هرچه بگذریم، سخن کارنامه خوش‌تر است. بعد از برگزاری آزمون تیزهوشان، نوبت به اعلام نتایج و دریافت کارنامه می‌رسد. معمولاً روند اعلام نتایج به این صورت است که حدود ۴ الی ۶ هفته پس از برگزاری آزمون انتظارها به سر می‌رسد و نتایج آزمون در سامانه‌ منتشر می‌شود و بدین وسیله وضعیت قبولی کلیۀ داوطلبان شرکت‌کننده مشخص می‌شود. در این سامانه‌ها، فرصت اعتراض نیز در نظر گرفته شده است و داوطلبان پس از دریافت کارنامه و اطلاع از نمرات و امتیاز کل خود، در صورتی که نسبت به نتیجه و تراز اعلام‌شده در آزمون اعتراضی داشته باشند، می‌توانند اعتراض خود را در سامانه ثبت کنند.

در ادامه مراحل دریافت کارنامه را با هم مرور می‌کنیم:

  1.  ابتدا باید آدرس سایت را در نوار آدرس مرورگر خود وارد کنید. نتایج آزمون در سامانۀ «my.medu.ir» منتشر می‌شود.
  2. پس از آن می بایست با وارد کردن کد ملی و شماره سریال شناسنامه وارد صفحه شخصی خود شوید.
  3. پس از ورود به سایت و پنل شخصی، بر روی گزینه "آزمون سمپاد" کلیک نمایید.

  4. در این صفحه تمامی خدمات ارائه شده برای آزمون سمپاد مانند مشاهده نتایج، ثبت اعتراض و ... امکان پذیر می‌باشد برای مشاهده نتایج پس از ورود به قسمت مربوطه بر روی گزینه اعلام نتایج کلیک نمایید.

 

بیشتر بخوانید: آزمون‌های مهم دانش‌آموزی

  

یکی از مواردی که در کارنامۀ داوطلبان ذکر می‌شود، تراز است. به نمرۀ کل آزمون تراز گفته می‌شود. این نمره نمایانگر نمرۀ داوطلب است و پذیرش در آزمون بر اساس این نمره انجام می‌شود. هرچه تراز داوطلب بیشتر باشد، شانس قبولی او در آزمون افزایش میابد. جالب است بدانید تراز لازم برای قبولی در استان‌های مختلف، متفاوت است و این عدد بستگی بسیار زیادی به عملکرد رقبا در این آزمون دارد. یکی از نکاتی که دانش‌آموزان عزیز در رابطه با تراز و اهمیت آن باید آگاهی داشته باشند، موضوع سطح سؤالات و همچنین عملکرد سایر داوطلبان شرکت‌کننده در این آزمون است. در نظر داشته باشید که ممکن است شما درصد پایینی را در یک درس داشته باشید، اما به علت عملکرد سایر داوطلبان، این درصد برای همۀ شرکت‌کنندگان کم باشد، در این حالت برای اطلاع از تراز لازم برای قبولی در تیزهوشان نهم و ششم باید به سایر رقبای خود نگاه بیندازید و با استفاده از مقایسه‌ای که با این داوطلبان انجام می‌دهید، تخمینی از تراز خود داشته باشید. امروزه برخی نرم‌افزارهای تخمین تراز وجود دارند که در این کار به شما کمک می‌کنند.

حال که بحث کارنامه و تراز شد، ممکن است سؤالاتی دربارۀ سهمیه این آزمون ایجاد شود. برخی از داوطلبان آزمون تیزهوشان گمان می‌کنند که این آزمون نیز مانند کنکور دارای سهمیۀ ایثارگری و جانبازی و غیره است. اما باید به اطلاع شما داوطلبان گرامی برسانیم که تنها سهمیۀ موردنظر برای این آزمون، سهمیۀ چندقلوها است. بر این اساس، وقتی که دانش‌آموزان چندقلو و همزاد (دوقلو یا بیشتر، هم‌جنس یا غیرهم‌جنس) در آزمون ورودی تیزهوشان نهم به دهم، به‌طور هم‌زمان، شرکت کنند، در صورت پذیرشِ یکی از آنها، ديگري فقط به شرط کسب حداقل هشتاد درصد امتیاز آزمون آخرین فرد پذیرفته‌شده در مدرسۀ مورد تقاضا می‌تواند براساس اولویت‌های انتخابی خود و مازاد بر ظرفیت پیش‌بینی‌شده ثبت‌نام کند.

 

 

ادغام آزمون تیزهوشان و مدارس نمونه‌دولتی

در گذشته آزمون‌های نمونه‌دولتی و استعدادهای درخشان به صورت جداگانه و در زمان‌های مشخصی برگزار می‌شدند. همچنین، علاوه بر آن، منابع و سؤالات این آزمون‌ها نیز با یکدیگر تفاوت داشت. اما از سال 1397 برای کاهش استرس دانش‌آموزان، آزمون تیزهوشان و نمونه‌دولتی با یکدیگر ادغام شدند. به عبارت ساده، یک آزمون برای پذیرش در هر دو مدرسه برگزار می‌شود.

همچنین در سال‌های گذشته، منابع و سؤالات آزمون استعدادهای درخشان و نمونه‌دولتی با یکدیگر فرق داشت، اما از سال 1397 با ادغام شدن این آزمون‌ها، منابع و سؤالات آن‌ها مشترک شد.

ثبت‌نام در آزمون تیزهوشان 1404-1403

حال که با تمامی جزئیات آزمون تیزهوشان آشنا شدیم، بهتر است بدانیم که چه زمانی می‌توانیم در آزمون ثبت‌نام کنیم. در سال‌های گذشته، و به‌طور معمول، فرآیند ثبت‌نام از تاریخ 18 تا 28 فروردین انجام می‌گرفت. از این رو، انتظار می‌رود که ثبت‌نام امسال نیز طبق روال مرسوم باشد. البته، همچنان باید منتظر اعلام تاریخ دقیق بمانیم. در حال حاضر، تاریخ دقیقی برای ثبت‌نام آزمون تیزهوشان پایۀ نهم به دهم 1404-1403 ​​اعلام‌ نشده است. به‌محض اعلام تاریخ دقیق در بخش اخبار تیزهوشان اطلاع‌رسانی می‌شود، پس پیگیر آخرین اخبار تیزهوشان در سایت و کانال تیزلند باشید.

 

در این مقاله با تمام جزئیات آزمون تیزهوشان آشنا شدیم و دیدیم که با یک برنامه‌ریزی دقیق و بهره‌گیری از منابع آموزشی مختلف می‌توان برای موفقیت در این آزمون آماده شد. دانش‌آموزانی که می‌خواهند در آزمون تیزهوشان شرکت کنند، باید تمام تلاش خود را بکنند تا معدل کل سالانه‌شان را بالا ببرند و برای این آزمون آماده شوند، زیرا معدل شرط اختصاصی برای ثبت‌نام در این آزمون است. با این کار نه‌تنها پایۀ درسی دانش‌آموزان تقویت می‌شود، بلکه آمادگی برای حل سؤالات آزمون هم بیشتر خواهد شد. توصیۀ ما به شما داوطلب گرامی این است که اخبار آزمون را از منابع معتبر دنبال کنید و با مطالعۀ دقیق دفترچۀ آزمون، برنامه‌ریزی درستی انجام دهید. این نوید را به شما می‌دهیم که ما در سرزمین تیزهوش‌ها (تیزلند) در تمامی مراحل ورود به مدارس تیزهوشان در کنار شما هستیم.

 
نظرات شما

 نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.

عدد را در این کادر وارد کنید:

   خانم السا رمضانی
عالی


   خانم محدثه سعیدی
سلام
ببخشید می خواستم بپرسم که سطح این ازمون تیزهوشان ششم به هقتم چطوری هستش


   خانم خانم بازدید کننده سایت


   خانم خانم فاطمه خواجه


   خانم آقای محمدکریم دارابی
باسلام کلاسای امادگی برای پایه ششم سال اینده از کی برگزار میشه و ایا امکان شرکت دانش اموز پایه ششم به صورت ان لاین هست؟ لطفا با جزییات راهنمایی کنید. هزینه -مدت زمان برگزاری-نحوه ثبت نام و...


   خانم بازدیدکننده سایت
سلام چرا نتایج اعلام نشد؟

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، نتایج آزمون تیزهوشان پایه ششم به هفتم و نهم به دهم 1402 - 1403 اعلام شد.


   خانم بازدیدکننده سایت
سلام من ششم هستم کتاب ندارم کلاس هم نرفتم اما از گوگل تست میزنم آنقدر زدم که دیگه هیچ تستی داخل گوگل پیدا نمیشه میشه کمکم کنید مرسی

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، برای دریافت نمونه سوالات به بانک نمونه سوال در سایت مراجعه کنید.
لینک : https://tizland.ir/qbank/find/


   خانم لیلا اوجاقلو
سلام آیا همه کتابهای بالا را نام بردید باید تهیه کنیم و خونیم؟

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، دراین مقاله شما را با چند مورد از بهترین کتب آمادگی تیزهوشان آشنا کردیم. خرید و تهیه کتاب ها بستگی به خود شما دارد .


   خانم بازدیدکننده سایت
سلام، آزمون تیزهوشان استانی یا کشوری است ؟

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، کشوری


   خانم بازدیدکننده سایت
سلام ، میشه لطفا بگین نمونه سوالات هوش برای آزمون تیزهوشان نهم رو از کجا میتونم پیدا کنم؟
چون آزمون تیزهوشان 1402 یه آزمون مهم سرنوشت سازه و باید حتما توی این آزمون موفق بشم.

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، برای آشنایی با نمونه سوالات آزمون تیزهوشان نهم به هم به قسمت بانک سوالات در سایت مراجعه کنید.


   خانم صبا پند
حداقل نمره ای که باید برای قبولی برای آزمون تیزهوشان بیاریم چنده؟

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، درصد کل آزمون تیزهوشان برای داوطلبان آزمون پایه هفتم و داوطلبان آزمون پایه دهم 100 در نظر گرفته شده و حداقل درصد -33 می باشد. اگر دانش آموزی به تمامی سوالات یک درس پاسخ درست دهد، می تواند درصد 100 را کسب نماید. در عوض هر چه تعداد پاسخ های اشتباه بیشتر شود از این عدد کم شده و به -33 نزدیک می شود.


   آقای مریم محمدی
امسال آزمون تیزهوشان ششم کی برگزار میشه؟

پاسخ سرزمین تیزهوش ها :
سلام دوست عزیز، در حال حاضر تاریخ دقیقی را برای زمان برگزاری آزمون سنجش هوش تیزهوشان پایه ششم به هفتم ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ اعلام نکرده است. انتظار می رود این آزمون همانند روند سال های گذشته در خرداد ماه برگزار گردد. به محض اعلام تاریخ دقیق برگزاری آزمون، اطلاع رسانی لازم درسایت انجام می گیرد.


   آقای آرمین کل لر
سلام. وقت بخیر. دفترچه آزمون تیزهوشان ششم به هفتم 1401 رو دانلود کردم. ازتون ممنونم.