چگونه با فرزندان خود پیش از آغاز دوره دبیرستان، در مورد پول و نحوه پسانداز آن، صحبت کنیم؟
در این مقاله، در مورد نحوۀ تربیت فرزندان با پایۀ مالی محکم برای ورود به دورۀ دبیرستان، صحبت شده است.
تربیت فرزندان بهگونهای که در خصوص مسائل مالی، فرد باهوشی باشند، بخش مهمی از نقش والدین در زندگی بچههاست. متاسفانه مدارس، لزوماً آموزش کافی در این زمینه را ارائه نمیکنند. تقریبا در بیشتر مدارس ابتدایی از سنین مهدکودک تا 12سالگی، در مورد ارزش یک هزار تومان، اهمیت پسانداز، راههای مقابله با خریدهای هیجانی و نحوۀ ایجاد (و زندگی بر اساس) بودجۀ ماهانه، آموزش اندکی داده میشود. ما به عنوان والدین باید بدانیم که این مسائل برخی از مهمترین درسهایی هستند که باید در اختیار فرزندانمان قرار دهیم.
اما چه زمانی باید ارائۀ این روشهای مالی را شروع کنید؟ کارشناسان معتقدند که این آموزشها میتواند از 3 سالگی شروع شود. در این سن، بچهها میتوانند مفاهیم اساسی پول را درک کنند و تا زمانیکه فرزندانتان به دبیرستان برسند، باید بهخوبی در مسیر سواد مالی قرار گیرند.
برای شروع به کمک نیاز دارید؟ مراحل آموزش برنامهریزی مالی را نمیدانید؟ در ادامه، برخی از روشهای توصیه شده توسط متخصصان برای ارائۀ درسهای مالی قابل درک برای کودکان قبل از شروع دورۀ دبیرستان آورده شده است.
دانلود فایل صوتی : تربیت مالی فرزندان
در پیشدبستانی با درسهایی در رابطه با رضایت و خشنودی زمانبر شروع کنید
یکی از اولین و درعین حال مهمترین درسهایی که میتوانید به فرزندان خود بیاموزید، مفهوم صبوری در رسیدن به رضایت و خشنودی است. تانیا پیترسون، کارشناس امور مالی مصرفکننده و معاون شبکۀ مالی Freedom، میگوید: «این روش، پیامهایی را در مورد برنامهریزی و همچنین ارزش خودکنترلی منتقل میکند».
پیترسون به والدین میگوید: «بهترین مثال در اینجا آزمایش مارشملو است، مطالعهای که در دهۀ 1960 انجام شده و تحقیقات هنوز ادامه دارد». «کودکان 4 ساله تنها در اتاقی با مارشمالو مینشستند. اجازۀ خوردن آن را داشتند، ولی اگر صبر میکردند تا محقق برگردد، میتوانستند به جای یک مارشمالو، دو مارشملو بخورند. نتایج نشان میدهد که بچههایی که مقاومت میکردند و بیشترین خودکنترلی را از خود بهنمایش میگذاشتند، بعدها در زندگی جزو موفقترین افراد بودند.»
آن چیزی که این آزمایش میخواهد در مورد مسئولیت مالی بگوید این است که توانایی «نه» گفتن و درک مزایای صبوری در رسیدن به خشنودی، میتواند در پساندازهای بلندمدت و سایر نشانههای موفقیت مالی، نمود پیدا میکند. اما چگونه میتوان این آموزهها را در زندگی بهکار گرفت؟ پیترسون میگوید، برای کودکان پیشدبستانی، میتواند با این آموزش باشد که باید برای بهدست آوردن چیزی که میخواهند صبر کنند و همچنین میتوانند «نه» گفتن را یاد بگیرند.
بیشتر بدانید: آیا باید کودکان را در جریان مشکلات مالی گذاشت؟
برای مثال، پیترسون توضیح میدهد که بهجای خرید اسباببازی هر زمان که بخواهند، «شاید بتوانند یک اسباببازی را برای تولد یا یک روز خاص دیگر در آینده انتخاب کنند».
کودکان میتوانند از سه سالگی نسبت به مفهوم اولیۀ پول درک پیدا کنند و والدین نیز میتوانند با وارد کردن چند درس مالی ساده به زندگی روزمرۀ فرزندانشان به این درک کمک کنند.
مفاهیم اساسی پول را در سنین پایین توضیح دهید
برای والدین، غیرعادی نیست که از صحبت در مورد مسائل مالی با فرزندان خردسال خودداری کنند، به این دلیل که احساس میکنند موضوع ممکن است خیلی برای بچهها گنگ و نامفهوم باشد، یا اینکه مجبور شوند در مورد مسائل مالی خود نیز صحبت کنند.
ارین الیس، مشاور مالی معتبر در اعتباری فدرال فیلادلفیا اتحادیۀ (PFCU) معتقد است «ممکن است والدین یا سرپرستان نخواهند فرزند خود را با حقایق سخت و مفاهیم دشوار بترسانند یا ناامید کنند، اما ضروری است که به کودکان، درک اساسی از مفهوم پول داده شود تا در بزرگسالی از سواد مالی برخوردار باشند».
الیس همچنین میگوید: کودکان میتوانند از سه سالگی نسبت به مفهوم اولیۀ پول درک پیدا کنند و والدین نیز میتوانند با وارد کردن چند درس مالی ساده به زندگی روزمرۀ فرزندانشان به این درک کمک کنند. این کمک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- چگونه پول به شما قدرت خرید کردن میدهد
- تشریح انواع مختلف پول و اینکه هر نوعِ آن، ارزش خاص خود را دارد
- ارائۀ نمونههایی از اقلامی که میتوانید با سکه یا اسکناس خریداری کنید
- بیان اینکه هر شغلی در ازای مهارت یا خدماتتان به شما پول میدهد
- اگر جز کسانی هستید که بیشتر پول خود را در بانک یا موسسههای اعتباری نگهداری میکنید، باید در خصوص نحوۀ پسانداز پول توضیح دهید
- توضیح اینکه چرا صرفهجویی همیشه مهم است
کودکان را در پرداخت قبضها و مدیریت بودجه مشارکت دهید
سندی یونگ، نویسندۀ کتاب The Money Master، میگوید یکی از راههایی که کودکان را در جریان مسائل مالی قرار دهید این است که با آنها بنشینید و قبضهای ماهیانۀ خانه را بررسی کنید.
یونگ به والدین میگوید: «وقتی صورتحسابهای ماهانۀ خود را پرداخت میکنید، میتوانید به فرزندانتان نشان دهید که هزینههای ادارۀ یک خانواده چقدر است». این آموزش میتواند شامل بررسی پرداخت هزینههای گرمایش، برق، آب، اشتراکها، اینترنت و قبوض تلفن همراه باشد.
بیشتر بدانید: تفاوت حمایت با وابستگی در خانواده از کودکی تا بزرگسالی
یونگ ادامه میدهد: «حتی میتوانید با هم همکاری کنید تا راههایی برای کاهش قبض برق و گرمایش خود بیابید و آن را به یک بازی سرگرمکننده برای همۀ اعضای خانواده تبدیل کنید». اگر هزینههای خانوار به عنوان بخشی از بازی کاهش یابد، میتوانید از پس انداز برای پاداش دادن به خانواده استفاده کنید.
ملانی هانسون، سردبیر EDI Refinance، میافزاید: «وقتی فرزندتان محاسبات اولیه را میفهمد، پس مهارتهای اساسی لازم برای درک نحوۀ مدیریت مسائل مالی خانوادهتان را دارد. با بررسی درآمد و هزینههایتان با فرزندانتان، میتوانید درک واضحی از ارزش پول را فراتر از قیمت چیزهایی که ممکن است بخواهند به آنها بدهید و کمکشان کنید تا هزینههای مربوط به هر کاری را که انجام میدهید درک کنند».
هر روز زمانی را به صحبت دربارۀ مسائل مالی اختصاص دهید
گفتوگو باید با درگیر کردن فرزندتان در پرداخت صورتحساب یا برنامههای معمول بودجۀ خانواده، آغاز شود.
مطالعات منتشر شده در 10 سال گذشته، از جمله در مجلۀ خانواده و مسائل اقتصادی، نشان میدهد که وقتی والدین و فرزندان به طور مستمر در مورد پول و مخارج زندگی در خانه بحث میکنند، احتمال اینکه بچهها در اوایل بزرگسالی به نتایج مثبت مالی دست یابند، بیشتر است. جنیفر سِیتز، مدیر محتوای آموزشی در گرینلایت و مدرس معتبر آموزش مالی، میگوید مکالمات منظم در مورد پول و مسائل اقتصادی بخش بزرگی از اجتماعی شدن مالی است. (اجتماعی شدن مالی: فرآیندی از یادگیری و ارتقاء ارزشها، دانش، هنجارها، استانداردها، نگرشها و رفتارهایی است که موجب ارتقای دوام مالی و رفاه فردی می شود)
سِیتز به والدین میگوید: «همۀ روشهای عملی که در آن پول در زندگی و با زندگی عجین شده است را به فرزندان خود نشان دهید».
بیشتر بدانید: آموزش مهارت خودآموزی به دانشآموزان
مثلا یکی از آن روشها میتواند این باشد که از فرزندتان بپرسید آیا میداند وقتی مشغول خرید از فروشگاه هستید از چه نوع کارت بانکی استفاده میکنید.
«اگر کارت نقدی است، باید به او توضیح دهید که چگونه کارتتان مستقیماً از حساب بانکیتان پول دریافت میکند. یا اگر کارت اعتباری است، به این نکته اشاره کنید که موجودیای که در کارت اعتباری دارید باید هر ماه شارژ شود، در غیر این صورت، موجودی نخواهد داشت. سیتز ادامه میدهد، نکتۀ هر دو کارت این است که «هیچکدام از آن کارتهای پول جادویی نیستند، که البته بچههای خودِ من وقتی در سنین پایین چنین چیزی را فهمیدند ناامید شدند».
از کمکهزینهها یا مستمریها در راستای آموزش برای تصمیمگیریهای پولی هوشمند استفاده کنید
کمکهزینه دادن به کودکان یکی از محبوبترین روشهایی است که والدین برای آموزش مسائل مالی به بچهها از آن استفاده میکنند. در واقع پیام چنین کاری، این است: کارهای روزمرۀ خانه را انجام دهید و در ازای آن پول دریافت کنید.
اما کیت موناهان، دکترای روانشناس رشد و مدرس معتبر زندگی خانوادگی، معتقد است این راه مناسبی برای به ایجاد و بالا بردن فرصت آموزشی مرتبط با کمکهزینهها به فرزندتان، نیست. او میگوید که کمکهزینه باید یک هدیۀ مالی هفتگی به فرزندتان باشد.
کوت: هدف کمکهزینه این است که به کودک خود در مورد تصمیمگیریهای پولی هوشمندانه آموزش دهید، نه اینکه آنها را وادار به انجام کارهای روزمرۀ خود کنید.
موناهان، نویسندۀ کتاب «چگونه یک مادر آرام باشیم: 3 راز برای جلوگیری از استرس مادر مدرن و تربیت بچههای خوب»، میگوید: «در واقع هدف از دادن کمکهزینه به فرزندتان، ایجاد ارتباط بین کار و پول است، اما اینجا هدفتان این نیست». او به پدر و مادرها میگوید. «هدف کمکهزینه این است که به کودک خود در مورد تصمیمگیریهای پولی هوشمندانه آموزش دهید، نه اینکه آنها را وادار به انجام کارهای روزمرۀ خود کنید».
پاسخ متداول به دیدگاه شگفتانگیز موناهان این است که در دنیای واقعی، بیشتر ما برای کسب درآمد باید کار کنیم، پس چرا نباید این مسئله در مورد بچهها نیز صدق کند؟
پاسخ موناهان به این اعتراض این است که: «این راهکار، به معنای بهکارگیری دیدگاه تجاری برای فکر کردن به پول است، در این دیدگاه کار هم به معنای پول است. یادتان باشد شما به عنوان والدین باید این دیدگاه را داشته باشید که در این راهکار پول به معنای فرصتی برای آموزش به فرزندتان است».
موناهان در ادامه میگوید، البته هیچ اشکالی ندارد که فرزندتان کارهای روزمره را بهمنظور کسب درآمد اضافی انجام دهد. ممکن است آنها بخواهند برای بهدست آوردن چند دلار اضافی برخی کارها را بهطور دورهای انجام دهند، اما اجازه دهید این کار انتخاب و ایدۀ خودشان باشد.
اگر این کمکهزینه با آموزش والدین در مورد امور مالی همراه شود، تأثیر مثبت دریافت کمکهزینه روی بالا رفتن توانایی مالی افراد بهخوبی احساس میشود. موناهان ادامه میدهد که آن دسته از دانشجویان کالج که شرایط مالی خوبی دارند معتقدند که والدینشان از سنین کم به صراحت با آنها در مورد مسائل مالی صحبت میکردند.
موناهان میگوید: «صحبت مستقیم در مورد کارتهای اعتباری، بودجه، بدهیها، وامها و پسانداز همان چیزی است که به کودکان کمک میکند تا ارزشهایشان را توسعه دهند و در کنار آن، ایجاد فرصت برای تمرین این مهارتها از طریق کمکهزینه به بچهها کمک میکند تواناییهای مالی خوبی ایجاد کنند». «جالب است که این یادگیری فقط با تماشای والدین و بدون گفتوگوی مستقیم در مورد آن به نتیجه نمیرسد و نمیتواند بر نحوۀ درک کودک از مسائل مالی تأثیر بگذارد. یکی از مهمترین دستاوردهای آموزش صریح و مستقیم در مورد پول باعث میشود کودکان در مورد تأثیر انتخابهای مالی خود آگاهتر شوند».
پس انداز پول را در اولویت قرار دهید
وقتی بچهها بزرگتر میشوند و از یک شغل پارهوقت یا کمکهزینۀ خانوار، درآمدی بهدست بیاورید، ممکن است این وسوسه به وجود بیاید که این پول را برای خریدن هر چیزی برای فرزندتان خرج کنید، از فعالیتهای بعد از مدرسه گرفته تا جدیدترین ابزارها و فعالیتهای پر طرفدار در شبکههای اجتماعی. اما یادگیری نحوۀ پسانداز عاقلانه، گامی مهم برای ایجاد عادات مالی خوب است.
پولومی دامِنی، مدیر کل پول و مالیات Credit Karma، به والدین میگوید: «شما میتوانید با آموزش به فرزندتان برای کنار گذاشتن بخشی از کمکهزینۀ خود برای استفاده در آینده، این عادت را در سنین کم در او نهادینه کنید. حتی مهمتر از آن این است که مزیتهای پسانداز را به نوجوان خود بگویید، بهخصوص نوجوانی که ممکن است درآمدی داشته باشد که نیازی به برای مدیریت دارد».
برای تأکید واقعی بر اهمیت پسانداز، از فرزندانتان بخواهید اهداف پسانداز را مشخص کنند. فرزندانتان در کدام پایۀ تحصیلی هستند؟ دبیرستان هستند یا قرار است وارد دبیرستان شوند؟ ممکن است در شُرف گرفتن گواهینامه باشند یا بخواهند در یک مهمانی دوستانه شرکت کنند. بهطور کلی این نقاط عطف، اغلب با نوعی فشار مالی همراه است، خواه خرید ماشین باشد یا ولخرجی برای خرید یک لباسِ خاص.
بیشتر بدانید: مسئله حیاتی استقلال نوجوانان و نکات آن برای والدین
دامنی میگوید: «تشویق بچهها به پسانداز برای اجتناب از این نوع خریدها، ارزش پول و مزایای ملموسی که از پس انداز پول حاصل میشود را به آنها میآموزد».
به بچهها کمک کنید حساب دخل و خرج خود را مشخص کنند
پس از پرداختن به اصول اولیۀ پس انداز پول و تعیین اهداف برای پس انداز، گام بعدی این است که به کودکان آموزش دهید حساب دخل و خرج خود را مشخص کنند.
دامنی در ادامه میگوید: «پرداختن به مسائل مربوط به دخل و خرج، اغلب ممکن است دلهرهآور به نظر برسد، اما در واقع اینطور نیست و بسیار راهگشاست، در واقع شما باید این موضوع را در قالب برنامهریزی برای پول برایش توضیح دهید تا یاد بگیرد آن را عاقلانه خرج کند».
دامنی توضیح میدهد: «آنها میتوانند خیلی راحت این کار را انجام دهند، مثلا هر پولی را که از انجام کارهای بیرون از شهر یا خانه به دست میآورند، و همچنین هزینههای مورد انتظار مانند بنزین یا سرگرمی را یادداشت کنند».
زمانیکه به بچهها ابزاری میدهیم تا عادتهای خوب پسانداز و درست خرج کردن را یاد بگیرند، اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین کنند، و حتی پولشان را به دو دستۀ «قابل خرج کردن» یا «برای پسانداز» تقسیم کنند، بچههایی با اعتمادبهنفس مالی بیشتری تربیت میکنیم.
با افزایش دسترسی به ابزارهای مالی، اعتماد به نفس فرزندتان را افزایش دهید
همانطور که فرزندان شما بزرگتر میشوند و به دورۀ دبیرستان راه پیدا میکنند، دانش مالی و درکشان نیز باید افزایش یابد. اما یک نظرسنجی که اخیرا توسط Capital One انجام شده است نشان میدهد که تنها 15 درصد از افراد 13 تا 18 ساله میدانند که چطور باید پول خود را مدیریت کنند. پیتر بویر، معاون ارشد بازاریابی خردهفروشی بانک، تجزیه و تحلیل و استراتژی محصول Capital One معتقد است، اجازه دادن به بچهها برای تمرین و یادگیری در مورد مسائل و تصمیمات پولی، درست مانند انجام یک ورزش یا یادگیری یک ساز، به افزایش اعتماد به نفس و مهارت آنها کمک میکند.
بویر به والدین میگوید: «درست است که در گذشته، بچهها پول تو جیبی یا کمکهزینههای خود را در قلک نگه میداشتند، اما در حال حاضر محصولاتی مانند (حسابهای جاری ویژۀ بچهها) به بچههای 8 ساله اجازه میدهد به ابزارهای بانکداری مدرن دسترسی داشته باشند».
Capital One یکی از چندین مؤسسۀ مالی است که حساب جاری یا کارت نقدی به نوجوانان ارائه میدهد. گزینههای دیگری توسط Chase، Step و Greenlight نیز ارائه شده است.
زمانیکه به بچهها ابزاری میدهیم تا عادتهای خوب پسانداز و درست خرج کردن را یاد بگیرند، اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین کنند، و حتی پولشان را به دو دستۀ «قابل خرج کردن» یا «برای پسانداز» تقسیم کنند، بچههایی با اعتمادبهنفس مالی بیشتری تربیت میکنیم که با همین روال هم بزرگ خواهند شد و در بزرگسالانی افرادی هستند که از نظر مالی آگاه هستند.
نظر شما در مورد این موضوع چیست؟
مترجم: مریم حبیبی
تبلیغات:
منبع: پرنتز
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
تبلیغات:
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟