راهنمای جامع انتخاب رشته دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از بزرگترین مجموعههای دانشگاهی جهان و ایران است که در حوزههای مختلف پژوهشی و آموزشی در جایگاه خوبی در دنیا قرار دارد. این دانشگاه یک دانشگاه شهریهمحور بوده و از دو طریق کنکور و بدون کنکور (براساس سوابق تحصیلی) دانشجو میپذیرد.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد همانند انتخاب رشتۀ دانشگاههای دولتی از اهمیت و حساسیت بسیاری برخوردار است و داوطلبان باید با دقت انتخاب رشته خود را انجام دهند تا بعد از اعلام نتیجه از انتخاب خود پشیمان نشوند. این داوطلبان باید بازار کار رشته انتخابی را نیز به دقت بررسی کنند؛ زیرا با شهریههایی که پرداخت میکنند، انتظار داشتن شغل خوب، انتظار کاملا معقولی است که یک فرد میتواند داشته باشد.
مورد بعدی این است که در انتخاب رشتۀ دانشگاه آزاد، همانند دانشگاههای دولتی، اولویتبندی رشتهها از اهمیت خاصی برخوردار است و داوطلب باید بتواند به درستی اولویتبندی کرده و رشتهها را در فرم انتخاب رشته ثبت کند. گرچه در تمامی این موارد بهتر است که از ماهها قبل اطلاعات جامعی کسب کرده و از مشاوره استفاده کند، اما باز هم هیچوقت برای آگاهی از شرایط انتخاب رشته دیر نیست و تا روز پایانی انتخاب رشته، داوطلب زمان دارد تا انتخاب درستی انجام دهد.
در ادامۀ این مقاله بیشتر درباره انتخاب رشتۀ دانشگاه آزاد صحبت خواهیم کرد؛ بنابراین توصیه میکنیم که این مقاله را حتما بخوانید.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد همانند دانشگاههای دولتی به توجه و دقت بسیار زیادی نیاز دارد و داوطلبانی که در اعلام نتیجه اولیه کنکور مجاز به انتخاب رشته این دانشگاه شدهاند، میتوانند نسبت به انتخاب 100 کد رشته محل از دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، اقدام کنند.
زمانبندی انتخاب رشته دانشگاه آزاد
همانطور که میدانید در سالهای اخیر کنکور دانشگاه سراسری و دانشگاه آزاد با هم ادغام شده است و در کل یک کنکور جامع برای هر گروه آزمایشی در هر دو دانشگاه وجود دارد. داوطلبانی که در زمان ثبتنام کنکور، دانشگاه آزاد را نیز انتخاب کردهاند، باید منتظر نتیجۀ اولیۀ کنکور بمانند. بعد از صدور کارنامه، در صورتی که داوطلب مجاز به انتخاب رشته کنکور بود، باید انتخاب رشته کند.
در این مرحله مسیر دانشگاه دولتی با دانشگاه آزاد جدا میشود و داوطلبان باید بهصورت جداگانه برای هر دانشگاه انتخاب رشته کنند. انتخاب رشتۀ دانشگاه آزاد در سال 1401 از 18 الی 28 مرداد در نظر گرفته شده است.
نحوه انتخاب رشته دانشگاه آزاد با کنکور
انتخاب رشته دانشگاه آزاد نیز مانند دانشگاه سراسری بهصورت الکترونیک بوده و اینترنتی انجام میشود. داوطلبان مجاز به انتخاب رشته باید در زمان تعیینشده، دفترچه انتخاب رشته را دانلود کرده و بهدقت مطالعه کنند.
بعد از مطالعه دقیق دفترچه داوطلب میتواند با توجه به رتبه و ترازی که کسب کرده است، انتخاب رشته کند. این رتبه و تراز در انتهای کارنامه کنکور درج شده است. داوطلبانی که علاوه بر گروه آزمایشی خود در گروه آزمایشی هنر یا زبان شرکت کردهاند، میتوانند رشتههای انتخابی را بهصورت تکمیلی در حداکثر 100 انتخاب وارد فرم انتخاب رشته کنند.
تماشای ویدیو: مسیر انتخاب رشته دانشگاه آزاد
مراحل انتخاب رشته آزاد
داوطلبان مجاز به انتخاب رشته دانشگاه آزاد برای انتخاب رشته باید اقدامات زیر را انجام دهند.
- مراجعه به سامانه azmoon.rg (سامانه انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1401 به جز رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی)
- برای ورود به صفحه انتخاب رشته، از داوطلب شماره داوطلبی و کدملی خواسته میشود که باید در فیلدهای مربوطه درج کرده و وارد بخش انتخاب رشته شود.
- هزینG انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سال 1401، 970000 ریال است که باید داوطلب این مبلغ را بهصورت الکترونیکی پرداخت کند.
- بعد از پرداخت هزینه، هر داوطلب میتواند تا 100 کد رشته و محل را با توجه به کد رشته امتحانی خود اولویتبندی کرده و در سامانه ثبت کند.
- بعد از اینکه ثبت رشتهها انجام شد، داوطلب باید روی گزینه «ثبت نهایی» کلیک کرده و نسخه چاپی رشته و محلها را از سامانه دریافت کند. این نسخه چاپی بهتر است تا زمان اعلام نتایج نگهداری شود
- در صورتی که داوطلب بخواهد تغییراتی در رشتههای انتخابی خود انجام دهد، تا پایان زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد وقت دارد که این تغییرات را اعمال کند (برای اعمال تغییرات نیازی به پرداخت هزینه نیست.)
بیشتر بخوانید: معرفی و لیست دانشگاههای آزاد
نحوه چیدمان اولویتها و تاثیر معدل در انتخاب رشته آزاد
انتخاب رشته دانشگاه آزاد شاید بهمراتب حساستر از انتخاب رشته دانشگاههای روزانه باشد؛ زیرا داوطلب در این دانشگاه باید شهریه پرداخت کند؛ بنابراین انتظار داوطلب از آینده شغلی رشته انتخابی بسیار بیشتر است. اولین چیزی که هر داوطلب باید در نظر داشته باشد، بازار کار و موقعیت شغلی رشته موردعلاقه است.
در حالت کلی داوطلبان باید با دریافت مشاوره با رشتهها آشنایی کافی داشته باشند؛ سپس برای اولویتبندی و انتخاب رشته صحیح به موارد زیر توجه کنند که عبارتاند از:
- علاقه داوطلب به رشته انتخابی؛ مهمترین فاکتور در اولویتبندی رشتهها، علاقه است.
- مسافت بین محل سکونت و دانشگاه انتخابی؛ معمولاً همۀ داوطلبان ترجیح میدهند در دانشگاهی نزدیک به محل سکونت خود پذیرش شوند؛ زیرا مسافت دور علاوه بر مشکلات و خستگیها، هزینه زیادی هم در بر خواهد داشت.
- کیفیت و هیئتعلمی دانشگاه؛ دانشگاهها بر اساس سطح کیفی آموزش در ردههای مختلفی قرار میگیرند؛ بنابراین داوطلب باید سطح کیفی دانشگاه موردنظر خود را بررسی کند.
- ظرفیت رشته محلها؛ هر کد رشته محل دارای ظرفیتی است که در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، این ظرفیت درج شده است و داوطلبان در زمان انتخاب رشته باید به آن دقت کنند.
- شهریه دانشگاه آزاد؛ دانشگاه آزاد یک دانشگاه شهریه محور است و برخی از رشتهها به دلیل واحدهای عملی زیادی که دارند، شهریه بالاتری نیز دارند. داوطلب باید توان مالی خود و شهریۀ دانشگاه را بررسی کرده و با واقعبینی بیشتری انتخاب رشته کند.
تأثیر معدل داوطلب در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، همانند دانشگاه سراسری است؛ یعنی اینکه با فرمولهای خاصی سوابق تحصیلی داوطلب محاسبه شده و در تراز و رتبه اکتسابی او تأثیر میگذارند.
همانطور که میدانید، هرچقدر تراز بالاتر باشد، رتبه در سهمیه داوطلب نیز بهتر میشود و شانس قبولی داوطلب در رشته انتخابی بیشتر خواهد شد. برای همین سازمان سنجش آموزش کشور یک فرمول مشخص در نظر گرفته است و درصدهای داوطلب در کنکور، معدل داوطلب، میانگین درصد و تعداد کل شرکتکنندگان را در این فرمول قرار داده و تراز داوطلب به دست میآید.
تماشای ویدیو: انتخاب رشته دانشگاه سراسری، آزاد و بر اساس سوابق تحصیلی
دفترچه انتخاب رشته کنکور آزاد
دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، یک دفترچه جامع است که در مورد کد رشته محلها، ظرفیتهای پذیرش و... اطلاعات دقیقی را به داوطلب ارائه میکند. هر داوطلب برای انتخاب رشته نیاز به این دفترچه خواهد داشت تا بتواند با مطالعه دقیق آن انتخاب رشته درستی داشته باشد.
افرادی که میخواهند این دفترچه را داشته باشند، باید در زمان انتخاب رشته به سامانه azmoon.org مراجعه کرده و این دفترچه را دانلود کنند.
بیشتر بخوانید: اهمیت بررسی دفترچه انتخاب رشته
نحوه انتخاب رشته دانشگاه آزاد بدون کنکور
در سالهای اخیر دانشگاه آزاد پذیرش دانشجو بر اساس سوابق تحصیلی را در برنامه کار خود قرار داده است. داوطلبانی که به هر دلیل نتوانستهاند در کنکور سراسری موفق شوند، میتوانند باتوجهبه سوابق تحصیلی خود بهصورت بدون کنکور در مقاطع کاردانی پیوسته، کاردانی ناپیوسته، کارشناسی پیوسته و یا کارشناسی ناپیوسته ثبتنام کنند.
ثبتنام بدون کنکور دانشگاه آزاد در دو نوبت مهر و بهمن انجام میشود. رشتههای ارائهشده در هر نوبت و در هر واحد دانشگاهی ممکن است با نوبت بعدی و سایر دانشگاهها متفاوت باشد؛ بنابراین داوطلب باید دفترچه را بهدقت مطالعه کند تا با رشتههای واحد یا واحدهای دانشگاهی موردنظر خود آشنا شده و باتوجهبه علاقه و تواناییهای خود انتخاب کند.
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته دانشگاه آزاد بدون کنکور
جمعبندی
دانشگاه آزاد یکی از مطرحترین دانشگاههای ایران و حتی جهان است که از نظر سطح آموزش، امکانات و خدماتی که ارائه میدهد، در جایگاه بالایی قرار دارد. این دانشگاه از اساتید و هیئتعلمی بسیار خوبی برخوردار است و دارای جمعیت دانشجویی بسیار زیادی است.
انتخاب رشته دانشگاه آزاد همانند دانشگاههای دولتی به توجه و دقت بسیار زیادی نیاز دارد و داوطلبانی که در اعلام نتیجه اولیه کنکور مجاز به انتخاب رشته این دانشگاه شدهاند، میتوانند نسبت به انتخاب 100 کد رشته محل از دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، اقدام کنند.
این انتخاب باید با آگاهی کامل و بر اساس اولویتها انجام شود تا داوطلب بهترین نتیجه را از انتخاب خود بگیرد.
باتوجهبه توضیحات ارائه شده درباره انتخاب رشته دانشگاه آزاد، درصورتیکه همچنان سؤال بیجوابی در ذهنتان باقیمانده است، حتماً در زیر همین مقاله برای ما بنویسید تا به سؤال شما پاسخ داده شود.
تبلیغات:
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
تبلیغات:
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟