معرفی 5 رشته پرطرفدار گروه علوم انسانی
هر ساله تعداد زیادی از داوطلبان کنکور سراسری در آزمون ورودی دانشگاه در گروه آموزشی رشته انسانی شرکت میکنند. رشتۀ انسانی دومین گروه پرجمعیت کنکور سراسری است. یکی از دلایل آن رشتههای دانشگاهی پردرآمد انسانی و آیندۀ شغلی رشته انسانی است. شاخۀ علوم انسانی دارای بیش از 80 هزار رشته و 5 زیرگروه است که تنوع بسیار زیادی در انتخاب داوطلبان ایجاد میکند. در میان این رشتهها، رشتههایی وجود دارند که علاقه بسیاری از داوطلبان را به خود جلب میکنند و رقابت بسیاری برای قبولی در آنها وجود دارد. در شاخه انسانی، 5 رشته پرطرفدار وجود دارد که شامل حقوق، روانشناسی، حسابداری، مدیریت و رشته علوم سیاسی هستند. با توجه به آمارهای موجود ۴۶ درصد از دانشجویان کشور در رشتههای علوم انسانی در حال ادامۀ تحصیل هستند و در بین این تعداد ۳۰۰ هزار نفر در رشتۀ روانشناسی و ۳۰۰ هزار نفر در رشتۀ حقوق درس میخوانند که این آمار نشان از محبوبیت این دو رشته در بین دانشآموزان دارد. برای داشتن انتخاب رشته مناسب و کسب بهترین نتیجه، شناخت کافی، داشتن اطلاعات لازم در مورد رشتهها و اطلاعات کارنامه امری ضروری است. در این مقاله میخواهیم با این رشتههای پرطرفدار بیشتر آَشنا شویم.
رشته علوم انسانی بعد از علوم تجربی بیشترین شرکتکننده در کنکور سراسری را دارد و رشتههای حقوق، حسابداری، مدیریت، روانشناسی و علوم سیاسی، پنج رشتۀ پرطرفدار و پردرآمد علوم انسانی هستند.
رشته حقوق
یکی از محبوبترین رشتههایی که داوطلبان گروه علوم انسانی برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند، رشته حقوق است. این رشته به علت درآمد بالا و موقعیت اجتماعی خیلیخوب در میان داوطلبان بسیار محبوب شده است. حال باید بدانیم رشته حقوق یعنی چه؟
علم حقوق علمی است که با حمایت از قانون و دفاع از حقوق محرومان، برای برقراری حق و عدالت در جامعه تلاش میکند. حقوق از دل روابط اجتماعی بیرون میآید و هر کجا که روابط اجتماعی وجود داشته باشد، حق و حقوق نیز وجود دارد. بر اساس روابط اجتماعی میان مردم با دولت یا میان مردم با یکدیگر، علم حقوق به دو گروه حقوق عمومی و حقوق خصوصی تقسیم میشود.
وظايف فارغالتحصيل رشته حقوق
فردی که در رشته حقوق فارغالتحصیل میشود، وظایف مختلفی دارد، از جمله مهمترین وظایف یک کارشناس حقوق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه مشاورههای حقوقی به مراجعهکنندگان
- تجزیه و تحلیل مواد قانونی و نظریههای مکاتب مختلف علم حقوق
- تهیه پیشنویسها، قراردادها و نامهها برای درج در پرونده و پیشبرد امور حقوقی
- اجرای مورد وکالت به طور کامل و رسیدگی به شکایات و دعاوی حقوقی و اداری
- انجام کلیه کارهای مربوط به ثبت، تغییرات در ساختار، انحلال شرکتها و... (عمدتاً در شرکتهای خصوصی)
- ارائه اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مربوط به انواع مناقصهها و مزایدهها
ادامه تحصیل در رشته حقوق
مقطع کارشناسیارشد و دکتری رشته حقوق در ایران وجود دارد و فارغالتحصیلان کارشناسی حقوق میتوانند در آزمون کارشناسیارشد حقوق شرکت کنند و در صورت انتخاب رشته و قبولی به ادامه تحصیل بپردازند. در میان دانشگاههای مختلف کشور، دانشگاه تهران، دانشگاه علامهطباطبایی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه شهیدبهشتی سرآمد آموزش رشته حقوق هستند.
آیا رشته حقوق همان وکالت است؟
بسیاری از دانشآموزان گمان میکنند که رشته حقوق همان وکالت است اما باید بدانیم که وکالت یکی از زمینههای کاری رشته حقوق است. فارغالتحصیلان باید بعد از گذراندن دورۀ کارشناسی در آزمون کانون وکلا شرکت کرده و پس از قبولی، با گذراندن دو سال دورۀ کارآموزی، پروانۀ وکالت خود را دریافت کنند. همچنین فارغالتحصیلان این رشته به غیر از وکالت میتوانند در شغلهای دفاتر اسناد رسمی، مقام قضاوت، کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی بانکها، شهرداریها و وزارتخانهها مشغول به کار شوند. مشاغل مرتبط با آن جزو مشاغل پیچیده و چالش برانگیز به حساب میآیند. برای موفقیت در رشته حقوق داوطلبان باید از پشتکار، جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی، فنبیان، روحیه بالا و توانایی تحمل اضطراب برخوردار باشند.
رشته روانشناسی
رشته روانشناسی یکی دیگر از رشتههای محبوب در بین داوطلبان کنکور است. قبولی در رشته روانشناسی از رشته انسانی و تجربی ممکن است. روانشناسی علم مطالعه ذهن و رفتار است. روانشناسان رفتارها و فرآیندهای ذهنی انسان را مطالعه میکنند. یک روانشناس بر اساس روشهای روانکاوی، طی صحبت کردن با اشخاص، تعارضات رفتاری آنها را ریشۀابی میکند و از طریق تصویرسازی ذهنی و گفتاردرمانی به حل آنها کمک میکند. به طور خلاصه میتوان وظایف روانشناس را به صورت زیر تعریف کرد:
1.انجام تحقیقات علمی به منظور بهروزکردن اطلاعات و شناسایی و تشخیص اختلالات ذهنی، رفتاری یا احساسی
2. همکاری با پزشکان و یا مددکاران اجتماعی برای کمک به درمان بیماران
- آموزش ترویج داشتههای علمی خود در جامعه و بین عموم مردم
- برگزاری جلسات مشاوره روانشناسی برای متقاضیان بهصورت خصوصی
- ارائه مشاوره در زمینه آموزشی، ازدواج و سایر زمینهها
فردی که میخواهد رشته روانشناسی را انتخاب کند، باید اطلاع داشته باشد که داشتن برخی تواناییها و مهارت به موفقیت هر چه بیشتر وی در این رشته کمک میکند. داشتن مهارتهایی مانند انعطافپذیری در رفتار و مهارتهای تصمیمگیری، روابط عمومی بالا، قدرت حل مسئله، همدلی و علاقه به کمک و رفع مشکلات انسانها، صبر و حوصلۀ زیاد و از همه مهمتر رازداری و امانتداری از واجبات ورود به حیطه روانشناسی است.
دانشگاههای ارائهدهنده روانشناسی در مقطع کارشناسی
در میان دانشگاههای مختلف، برخی از دانشگاهها این رشته را ارائه میکنند. در ادامه به فهرستی از بهترین دانشگاههای ارائهدهنده رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی اشاره میکنیم:
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه الزهرا (س)
- دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شاهد
- دانشگاه شهید مطهری
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی – تهران
- دانشگاه فردوسی مشهد
ادامه تحصیل در رشته روانشناسی
ادامه تحصیل در رشته روانشناسی تا مقطع کارشناسیارشد و دکتری امکانپذیر است. این رشته در مقطع کارشناسی به صورت عمومی ارائه شده و گرایش خاصی در آن تعریف نشده است؛ اما در مقاطع بالاتر دارای شاخههای کاملاً تخصصی میشود که زمینه شغلی روانشناس را مشخص میکند.
پس از گذر از مرحله کارشناسی، داوطلبان میتوانند در صورت تمایل، در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کرده و پس از قبولی در گرایشهای مختلف، مشغول به تحصیل شوند. جالب است بدانید که روانشناسی بالینی پرطرفدارترین گرایش مجموعه روانشناسی است. روانشناسان پس از اتمام دوره تحصیل میتوانند مطب شخصی خود را تأسیس کنند. علاوه بر کار در مطب، فارغالتحصیلان رشته روانشناسی میتوانند در بیمارستانها، کلینیکهای دولتی و خصوصی، مدارس، زندانها، مراکز توانبخشی، واحد تحقیقاتی دانشگاهها، مراکز مشاوره دانشگاهی و خصوصی، مراکز کاردرمانی، بهزیستی، مراکز و کلینیکهای ترک اعتیاد مشغول به کار شوند.
رشته حسابداری
یکی از مشاغلی که در ایران بازار خوبی دارد و درآمد خوبی را به خود اختصاص داده است، حسابداری است. حسابداری را میتوان به یک سیستم تشبیه کرد که در این سیستم اطلاعات و گزارشهای مالی، طبقهبندی، جمعآوری، ثبت و خلاصه میشود و در اختیار مدیران سازمانهای خصوصی و دولتی و بانکها قرار میگیرد.
درآمد حسابدار در بخش دولتی مطابق با قوانین مدیریت خدمات کشوری است. درآمد حسابدار در شرکتهای خصوصی با توجه به سابقه کاری، مهارتها، سطح تحصیلات، آشنایی با نرمافزارهای حسابداری و به صورت توافقی بین کارمند و کارفرما تعيين میشود.
مهمترین توانایی علمی یک حسابدار، مهارت در محاسبه و درس ریاضیات است. فرد علاقمند باید توانایی یادگیری بالایی در ریاضیات داشته باشد. همچنین تسلط به ادبیات فارسی و نوشتار، برای تهیه گزارشهای مناسب، موردنیاز یک حسابدار است. نظم و انضباط و دقیق بودن در کار با اعداد و ارقام، تحمل ساعت کار طولانی، خلاقیت و صبور بودن، لازمه یک حسابدار موفق است. از آنجایی که امروزه در شرکتها برای انجام امور حسابداری از نرمافزار و ابزارهای حسابداری استفاده میشود، حسابدار باید مهارت استفاده از نرمافزار حسابداری و همچنین مجموعه آفیس را داشته باشد. از آنجایی که یک حسابدار از کلیه اسرار مالی موسسه و مدیران مطلع است، باید رازدار باشد و به هیچوجه اسرار مالی شرکت را نزد دیگران فاش نکند.
عناوين شغلی فارغالتحصیلان رشته حسابداری
یک حسابدار موفق میتواند با عناوین شغلی مانند لیست زیر مشغول به کار شود:
- مدیر حسابداری و مدیر مالی
- تحلیلگر کسب و کار و تحلیلگر مالی
- حسابرس ممیزی و ممیز مالیاتی
- حسابدار صنعتی
- دستیار حسابدار
وظایف حسابدار
برای آشنایی با آیندۀ شغلی و وظایفی که بر عهده یک حسابدار است، برخی از وظایف حسابدار در فهرست زیر آمده است:
- تهیه آمار و اطلاعات مالی در مورد وضعیت و موجودی انبار
- تهیه صورتهای مالی نهایی (صورت سود و زیان، ترازنامه و جریان وجوه نقد)
- همکاری با مسئولین شرکت در انبارگردانی و تطبیق صورت موجودیهای عینی با موجودیهای دفتری
- رسیدگی به هرگونه اختلاف حساب شرکت با اشخاص طرف حساب قرارداد با شرکت
- تهیه لیست حقوق و مزایای کارکنان طبق فرمها و نمونهها و لیستها و فرمهای مکمل آن
ادامه تحصیل در رشته حسابداری
رشته حسابداری در سه مقطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه میشود و دارای گرایشهای حسابداری مالی، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری دولتی و حسابداری مدیریت است. دانشگاه تهران یکی از ۵ دانشگاه برتر ایران در رشته حسابداری است. گروه حسابداری دانشگاه تهران فعالیت خود را از سال ۱۳۴۳ آغاز کرده است و در حال حاضر در دو مقطع کارشناسی و کارشناسیارشد دانشجو میپذیرد. دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوموتحقیقات تهران، دانشگاه شیراز و دانشگاه شهید بهشتی جزو دانشگاههای برتر ایران در زمینه آموزش رشته حسابداری هستند.
بیشتر بخوانید:رشتههای دانشگاهی گروه علوم انسانی
رشته مدیریت
رشته مدیریت نیز از جمله رشتههای پرطرفدار رشته انسانی است. این رشته نه تنها مورد توجه داوطلبان رشته انسانی است، بلکه در میان گروه آزمایشی علوم ریاضی و تجربی نیز پرطرفدار است و در چند سال اخیر به دلیل تنوع زیاد گرایشها و بازار کار، جایگاه ویژهای میان متقاضیان پیدا نمودهاست. از بین تمامی این گرایشها، گرایشهای مالی، بازرگانی، امور بانکی در مقطع کارشناسی و گرایش مدیریت کسب و کاردر مقطع کارشناسیارشد، سهم بیشتری از علاقمندی داوطلبان را نسبت به خود، دارند.
مدیریت، بنیاد تمام موفقیتهای بشر است که هدف اصلی آن ارتقاء بهرهوری و کارآیی سازمان است. مدیریت، شامل برنامهریزی، فرماندهی، هدایت و نظارت بر تلاشهای اعضای سازمان است که منجر به موفقیت سازمان میشود. هر سازمانی بدون استثناء به مدیریت نیاز دارد. مدیریت از ابتدای تاریخ، احتمالا از زمان سومریها تا امروز همیشه همراه بشر بوده است. این باعث میشود که رشته مدیریت از بازارکار زیادی برخوردار باشد.
مدیریت دارای بازار کار بسیار گسترهای است و از جمله مهمترین شغلهای این رشته میتوان به مدیر فروش، مدیر تبلیغات، مدیر بازاریابی دیجیتال، مدیر منابع انسانی، مدیر روابط عمومی، برنامهریزی بودجه، مدیر مالی و... اشاره کرد.
ادامه تحصیل در رشته مدیریت
ادامه تحصیل در گرایشهای مختلف رشته مدیریت تا مقطع دکتری امکان پذیر است و دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شهید بهشتی از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده رشته مدیریت در ایران هستند. یک دانشجوی رشته مدیریت باید ذهن تحلیلگری داشته باشد و هدفگذاری و برنامهریزی را به درستی انجام دهد. مدیر باید «مهارت رهبری» خوبی داشته باشد که این نیروی انسانی را هدایت کند.
وظایف يك مدير
شرح شغل یک مدیر از یک سازمان به سازمان دیگر متفاوت است و به مسئولیت های منحصربهفرد او بستگی دارد. به طورکلی میتوان وظایف زیر را برای یک مدیر تعریف کرد:
- راهنمایی، هدایت، رهبری و پشتیبانی لازم برای کارکنان و فراهم کردن منابع
- پیگیری از نحوه صحیح اجرای طرح
- ارزیابی موفقیت، هدف، برنامه و تخصیص کارمندان و منابع
- جذب نیروی انسانی متخصص،آموزش و پرورش آنها به عنوان یکی از مهمترین منابع سازمان
- سازماندهی وظایف، تخصیص منابع و واگذاری نقشهای مناسب برای افراد
رشته علوم سیاسی
آخرین رشته پرطرفداری که در این مقاله به آن میپردازیم، رشته علوم سیاسی است. این رشته مجموعهای از نظریههای علوم سیاسی و ابزارها و راهکارهایی برای حل مسائل پیچیده سیاسی است تا بتواند در جهان امروز و در بازی سیاست پایههای یک کشور را استوار نگهدارد. در رشته علوم سیاسی نظریهها، اندیشهها و تئوریهای مهم در زمینه علوم سیاسی مورد بررسی قرار میگیرد و به دانشجویان آموخته میشود که در چه مواردی از آنها بهره گیرند. دانشجویان رشته علوم سیاسی با سه مفهوم عمده زيرآشنا میشوند:
- دانش حکومت کردن
- نهادهای سیاسی نظریات سیاسی
- روابط و سیاست بینالملل
در مقطع کارشناسی دانشجویان علوم سیاسی میتوانند به مثابه پژوهشگر حوزههای سیاسی، روابط عمومی، روزنامهنگار و خبرنگار کار کنند یا وارد بخشهای دولتی شوند و در دستگاههای دیپلماسی کشور مثل وزارت امور خارجه، سفارتخانهها، نهاد ریاست جمهوری، سازمان انرژی اتمی، صدا و سیما و دیگر بخشها مشغول به کار شوند. سازمانها و وزارتخانههای بسیاری میتوانند فارغالتحصیلان رشته علوم سیاسی را جذب کنند که در این میان وزارت امور خارجه از همه شاخصتر است، اما در حال حاضر حتی فارغالتحصیلان روابط بینالملل نیز به سختی جذب این وزارتخانه میشوند و وزارت امور خارجه نیاز به نیروی جدیدی ندارد.
تواناییهای لازم برای رشته علوم سیاسی
- علاقمندی به مسائل سیاسی و فلسفی و تاریخی
- داشتن توانایی منطق و استدلال
- داشتن قدرت تفکر
- توانایی شناسایی ریشههای مسائل
- توانایی برقراری ارتباط با تمام قشرهای جامعه خود و شناخت نیازها و مشکلات آنها
- توانایی بررسی مشکلات از تمام جوانب
- داشتن شم سیاسی و علاقه به مسائل سیاسی و برخورداری از دیدی عمیق و وسیع
- داشتن روحیه برای مقابله با نظرات مخالف
وظايف كارشناس علوم سياسی
یک کارشناس علوم سیاسی وظایف زیر را به عهده دارد:
- انتشار نتایج تحقیقات از طریق نشریات، گزارشهای نوشتاری یا ارائه عمومی
- شناسایی مسائل برای تحلیل و تحقیق
- بررسی نظریات با استفاده از اطلاعات مصاحبههای مطبوعاتی، روزنامهها، نشریات گذشته، رایگیریها یا منابع آماری
- تشخیص اطلاعات با گروهبندی، تخمین، شناسایی تفاوتها و شباهتها و کشف تغییرات در شرایط محیط یا رخدادها
دانشجویان کارشناسی رشته علومسیاسی بعد از پایان تحصیل خود میتوانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و انتخاب رشته در مجموعه علومسیاسی و کسب نمره لازم در گرایشهای مجموعه علوم سیاسی ادامه تحصیل دهند. دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه آیت الله بروجردی، دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شاهد از بهترین دانشگاههای ایران در این رشته هستند.
بیشتر بخوانید:انتخاب رشته کنکور
جمعبندی
شناخت رشتهها پیش از انتخاب رشته بسیار مهم است. داوطلبان در هنگام انتخاب رشته باید به روند ادامه تحصیل این رشته در داخل و خارج کشور نگاه ویژهای داشته باشند و در هنگام انتخاب رشته به این نکته توجه نمایند که آیا این رشته در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری نیز دارای ظرفیت پذیرش است یا خیر. به این ترتیب میتوان انتخاب رشته هوشمندانهتری انجام داد.
تبلیغات:
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
خانم فرهمند
به نظر من بهترین رشته علوم انسانی است بعد حسابداری
تبلیغات:
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟