آشنایی با رشته الکتروتکنیک در هنرستان
رشته الکتروتکنیک یکی از رشتههای مهندسی است که به مطالعه و کاربرد الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک میپردازد و در بسیاری از زمینههای علمی و صنعتی از جمله ارتباطات، کنترل، رباتیک، مخابرات، محاسبات، نانوتکنولوژی و بیومدیکال کاربرد دارد. دانشآموزان این رشته توانایی طراحی، ساخت، تحلیل و بهینهسازی سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی را خواهند داشت. همچنین با مفاهیم پایهای مثل قانون اهم، قانون کیرشهف، تئوری مدارها، الکترونیک دیجیتال و آنالوگ، میدانهای الکترومغناطیس و ماشینهای الکترونیکی آشنا خواهند شد. رشته الکتروتکنیک یک رشتۀ چالشبرانگیز و جذاب است که در عصر فناوری اطلاعات نقش بهسزایی در پیشرفت علم و جامعه دارد.
رشته الکتروتکنیک چیست؟
رشته الکتروتکنیک یکی از زیرشاخههای رشته برق است که در آن به مطالعه و استفاده از مدارهای برق با ولتاژ بالا و ابزارهایی مثل کنتاکتور و تابلوهای برق پرداخته میشود. در مدارس فنی و حرفهای این رشته در زیرشاخه صنعت و گروه برق و رایانه ارائه میشود و هنرآموزها پس از انتخاب رشته میتوانند در این رشته مشغول به تحصیل شوند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در بخشهای تولید، انتقال، توزیع و تاسیسات برق فعالیت میکنند. همچنین میتوانند در بخشهای دیگری مثل ساختمانسازی، تعمیر و نگهداری ماشینآلات الکتریکی، نصب و راهاندازی تابلوهای صنعتی، سرویس و تعمیر لوازم خانگی الکتریکی و... مشغول به کار شوند.
رشته الکتروتکنیک برای چه افرادی مناسب است؟
رشته الکتروتکنیک برای افرادی مناسب است که به مدارهای برق با ولتاژ بالا و ابزارهای الکتریکی و الکترومغناطیسی علاقهمند هستند. این افراد باید ویژگیهایی مثل دقت، ظرافت و قدرت تحلیل بالایی داشته باشند. همچنین مهارتهای اجتماعی و ارتباطی نیز برای موفقیت در این رشته مهم هستند. علاوهبراین، آمادگی برای یادگیری مداوم و همینطور توانایی روبرو شدن با چالشهای فنی نیز ویژگیهای مهمی هستند که برای تحصیل در این رشته باید داشته باشید.
برای ورود به رشته الکتروتکنیک سه راه وجود دارد:
- شاخه فنی و حرفهای: دانشآموزان پس از پایه نهم میتوانند با شرط داشتن معدل موردنیاز و انتخاب رشته در این رشته تحصیل کنند.
- شاخه کار و دانش: در شاخه کار و دانش نیز رشته الکتروتکنیک ارائه میشود و دانشآموزان در صورت داشتن معدل لازم میتوانند وارد این رشته شوند.
- شاخه نظری: دانشآموزانی که در رشتۀ نظری فعالیت دارند میتوانند پس از پایۀ دوازدهم و با شرکت در کنکور در رشته الکتروتکنیک به تحصیل بپردازند.
رشته الکتروتکنیک در هنرستان
در هنرستانها رشته الکتروتکنیک بهعنوان یکی از زیرمجموعههای رشته برق تدریس میشود. در صورتی که به رشته برق یا گرایشات آن علاقه دارید، این رشته میتواند یکی از بهترین گزینهها برای ادامۀ تحصیل در هنرستان محسوب شود. برای ادامه تحصیل در هنرستان های دارای رشته الکتروتکنیک باید پس از اتمام پایه نهم و قبل از ورود به پایۀ دهم، رشته الکتروتکنیک را انتخاب نمایید. در این رشته با بررسی مدارهای الکترونیکی و سیستمهای الکترونیکی مختلف میتوانید تجهیزات الکترونیکی مختلفی را طراحی و تولید کنید. همچنین برای ورود به بازار گسترده این رشته نیز آماده خواهید شد.
شرایط تحصیل برای رشته الکتروتکنیک در هنرستان
برای تحصیل در رشته الکتروتکنیک در هنرستان بهتر است که در دروس ریاضی و فیزیک قوی باشید چرا که به صورت کلی رشته برق با مفاهیم ریاضی و فیزیک سر و کار دارد. همچنین بخشی از این رشته به کارهای عملی میپردازد و به همین دلیل داشتن مهارت در درسهای عملی و کارگاهی نیز برای تحصیل در رشته الکتروتکنیک در هنرستان خیلی مهم است.
از دیگر شرایط مهم برای انتخاب انتخاب رشته نهم به دهم الکتروتکنیک هنرستان میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مجموعه نمرات درس حرفه و فن در پایههای ششم، هفتم و هشتم کمتر از ۳۰ نباشد
- مجموع نمرات درسهای مربوط به رشته الکترونیک در پایههای ششم، هفتم، هشتم و نهم از ۱۲۰ کمتر نباشد.
- معدل دانشآموز کمتر از ۱۲ نباشد.
رشته الکتروتکنیک در هنرستان چه درسهایی دارد؟
دانشآموزان هنرستان با کمک دروس تخصصی که در این رشته ارائه میشود، مهارت و دانش لازم برای ورود به بازار کار را به دست میآورند. برخی از دروس تخصصی رشته الکتروتکنیک در هنرستان به شرح زیر است:
- نصب و تنظیم تابلوهای فشار ضعیف
- طراحی و اجرای رلههای قابل برنامهریزی
- طراحی و نصب تاسیسات جریان ضعیف
- طراحی و سیمکشی برق ساختمانهای مسکونی
- طراحی و نصب تاسیسات حفاظتی و ساختمانهای هوشمند
- کابلکشی و سیمپیچی ماشینهای الکتریکی
- شیمی
- ریاضی
- فیزیک
ادامه تحصیل در رشته الکتروتکنیک در دانشگاه
در صورتی که میخواهید به صورت تخصصیتر در رشته الکتروتکنیک تحصیل کنید، میتوانید با شرکت در کنکور کاردانی در یکی از گرایشات این رشته مشغول به تحصیل شوید. در دانشگاههای آزاد، پیامنور و غیرانتفاعی نیز میتوانید از طریق ارائه سوابق و مدارک تحصیلی و به صورت بدون کنکور مشغول به تحصیل شوید.
رشته الکتروتکنیک دارای دو گرایش میکروالکترونیک و مدار و سیستم است. در گرایش میکروالکترونیک، دانشجو به مطالعه علم مواد، طراحی، ساخت قطعات ساده و پیچیده و فیزیک الکترونیک میپردازد. در گرایش مدار و سیستم هم طراحی و ساخت سیستمهای الکترونیکی پرداخته میشود.
در صورتی که میخواهید به صورت پیوسته در رشته الکتروتکنیک به ادامۀ تحصیل بپردازید، باید از طریق رشتههای نظری در کنکور سراسری شرکت کنید و وارد رشته مهندسی برق شوید. سپس پس از دریافت مدرک مهندسی برق میتوانید در مقاطع تحصیلی بالاتر، رشته الکتروتکنیک را انتخاب کنید. تمامی نکات مربوط به انتخاب رشته دانشگاه در این لینک توضیح داده شده است.
بازار کار و درآمد رشته الکتروتکنیک
ورود به بازار کار و کسب درآمد از رشته الکتروتکنیک به موارد زیر بستگی خواهد داشت:
- میزان تحصیلات و مهارت فرد
- نوع شغل و سازمانی که در آن مشغول به کار است
- محل و شرایط کاری
به صورت کلی فارغالتحصیلان رشته الکتروتکنیک میتوانند در صنایع مختلفی همچون نفت و گاز، برق، خودروسازی، فولاد، ساختمان، تجهیزات پزشکی و... به کار بپردازند. همچنین میتوانند به عنوان مشاور، طراح، نصاب، تعمیرکار، ناظر، مدیر پروژه و... فعالیت داشته باشند. براساس نتایج تحقیقات حقوق متوسط فارغالتحصیلان رشته الکتروتکنیک در ایران ماهانه حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان در سال 1402 است. البته این اعداد ممکن است با توجه به عوامل ذکر شده در بالا متغیر باشد. بازار کار رشتههای هنرستان برای دختران و پسران را میتوانید در این لینک بررسی کنید.
برخی از بهترین مشاغل رشته الکتروتکنیک با درآمد بالا و سرمایه پایین به شرح زیر هستند:
- برقکار ساختمان
- برقکار صنعتی
- تعمیرات موبایل
- تعمیرات برق خودرو
- سیمپیچی موتور
- مشاوره و پیادهسازی سیستمهای هوشمندسازی ساختمان
- کار با پیالسی و برنامهنویسی آن
سخن نهایی
رشته الکتروتکنیک یکی از شاخههای مهم و پرطرفدار مهندسی برق است که به بررسی مدارهای ولتاژ بالا و کار با قطعات و ابزارهای الکتریکی میپردازد. این رشته در توسعه انرژی برق و بهرهمندی انسانها از آن نقش اساسی دارد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در صنایع و شغلهای مختلفی فعالیت کنند و درآمد بسیار بالایی در این رشتهها کسب نمایند.
تبلیغات:
نویسنده مطلب : محمد خزائی
» لزوم تربیت هنرجویان متناسب با نیازهای جامعه و بازار کار
» هنرستانهای برتر به کانونهای کارآفرینی وزارت کار معرفی میشوند
» دوره کارشناسی پیوسته با 3 سال، برای هنرستانیها ایجاد می شود
» ورود 5 هزار دانشآموز جدید به هنرستانهای نمونه دولتی
» آزمون مدارس سمپاد و نمونهدولتی یکی میشود
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
تبلیغات:
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟