سرزمین تیزهوش‌ها

مرجع آموزشی همۀ دانش‌آموزان باهوش سرزمینمان، ایران

معرفی رشته تجربی کد مطلب : 10512 | چاپ | لینک‌کوتاه | نظرات

معرفی رشته تجربی

در این مقاله به تعریف کلی از این رشته، مزایا و معایب، شرایط ورود به این رشته، رشته ها و تخصص دانشگاهی و همچنین موقعیت شغلی و آینده کاری این رشته می پردازیم.

. . . . . . . . . . . . .

اولویت مهم ورود به رشته تجربی علاقه‌مندی و  قدرت یادگیری مطالب مربوط به درس‌های علوم تجربی دوره متوسطه اول و زیست، ریاضی و شیمی متوسطه دوم است. دانش‌آموزانی که به ساختمان بدن موجودات زنده و مطالعه طبیعت علاقه‌مند هستند می‌توانند در این رشته موفقیت به دست بیاورند. یادگیری مطالب زیست شناسی نیاز به حافظه قوی دارد یعنی دانش‌آموز باید بتواند بسیاری از موضوعات دانش زیست‌شناسی را در ذهن تجسم نماید و به خاطر بسپارد. در این مقاله به تعریف کلی از این رشته، مزایا و معایب، شرایط ورود به این رشته، رشته‌ها و تخصص دانشگاهی و همچنین موقعیت شغلی و آینده کاری این رشته می‌پردازیم.

تعریف رشته تجربی

اگر قصد انتخاب رشته‌ی تجربی را دارید باید بدانید یک رقابت سخت جلو روی شما هست زیرا برای ورود به رشته‌های پرطرفدار این رشته باید تلاش زیادی کنید. با توجه به اهمیت بحث علاقه و استعداد دانش‌آموزان این رشته باید علاوه‌بر داشتن علاقه در دروس زیست و شیمی، از استعداد کافی برای به خاطر سپردن این دروس نیز برخوردار باشند و بتوانند با انگیزه مطالب درسی این رشته را بیاموزند.

رشته تحصیلی تجربی  ، از گرایش‌های شاخه متوسطه نظری است. که دانش‌آموزان در سال نهم و برای ورود به سال دهم می‌توانند آن را انتخاب کنند. این رشته درباره‌ی علوم طبیعی و تجربی صحبت می‌کند. افراد علاقه‌مند به بدن موجودات زنده و انسان، علوم زیستی و آزمایشگاهی می‌توانند این رشته را انتخاب کنند. دانش‌آموزان این رشته می‌توانند پس از اخذ مدرک پیش‌دانشگاهی با شرکت در یکی از گروه‌های آزمایشی در مقاطع بالاتر (دانشگاهی) به تحصیلات خود ادامه دهند.

مزایا و معایب

مزایا

  • امکان ورود به رشته‌های گروه پزشکی و پیراپزشکی
  • امکان ادامه تحصیل در اکثر رشته‌های دانشگاهی رشته تجربی
  • داشتن فرصت‌های شغلی زیادی

 

معایب

  • آمار بالای شرکت کننده در کنکور و رقابت سخت
  • ظرفیت کم دانشگاه‌ها در رشته‌های خوب
  • آوردن رتبه زیر 10 هزار کشوری جهت پذیرش در رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی

 

شرایط ورود به رشته تجربی

  • مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و علوم تجربی، در سه پایه در دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از 42 نباشد.
  • نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می‌گردد.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 252 باشد.

یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی حداقل 14 باشد.

پس از کسب شرایط لازم برای ورود به این رشته باید یک نگاه کلی داشته باشیم که در سه سال متوسطه چه دروسی بایستی یاد بگیریم و اینکه برای کنکور کدام درس‌ها از اهمیت بالاتری برخوردار هستند و چه رشته‌های دانشگاهی می‌تواند انتخاب کرد و در مجموع چشم‌انداز کلی به آینده‌ای که پیش روی ما هستند داشته باشیم تا با ذوق و علاقه مسیر را طی کرده و از تک تک لحظات که باعث پیشرفت ما می‌شود لذت ببریم.

 

دروس تخصصی رشته تجربی در طول تحصیل

پایه دهم

ریاضی1، فیزیک1، شیمی1 و زیست شناسی1

پایه یازدهم

ریاضی2، فیزیک2، شیمی2 و زیست شناسی2، زمین شناسی2 و آزمایشگاه علوم تجربی 2

پایه دوازدهم

ریاضی3، فیزیک3، شیمی3 و زیست شناسی3

کنکور رشته تجربی

پس از اتمام سه سال متوسطه می‌توان در کنکور این رشته شرکت نمود در اصل کنکور راه ورود به رشته و دانشگاه مورد علاقه شما خواهد بود پس اگر می‌خواهید برای آینده خود تصمیم بگیرد باید از روز اول مدرسه برای کنکور برنامه‌ریزی کرد و تمامی دروسی که برای کنکور خواهد آمد مطالعه نمود تا با موفقیت در کنکور بتوان به بهترین دانشگاه راه پیدا کرد.

رشته‌های دانشگاهی مرتبط با رشته تجربی

جامع‌ترین لیست رشته‌های ارائه شده در دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی که در سایت سنجش قرار داده می‌شود. که لیست کامل رشته‌های دانشگاه رشته تجربی شامل موارد زیر است:

رشته‌های زیر گروه یک

دندانپزشکی - کاردانی ساخت پروتزهای دندانی -کارشناسی ساخت پروتزهای دندانی – پزشکی - مامایی – پرستاری- کاردانی تکنولوژی- دبیری زیست شناسی- کاردانی فوریت های پزشکی- دکترای پیوسته بیوتکنولوژی- روانشناسی- کارشناسی بهداشت محیط- زیست شناسی- کاردانی مامایی- کاردرمانی- کارشناسی تکنولوژی پرتودرمانی -زیست شناسی سلولی مولکولی -کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی- اتاق عمل-علوم و صینایع غذایی- اعضای مصنوعی- فیزیوتراپی -بهداشت و بازرسی گوشت--کاردانی بهداشت حرفه ای- بهداشت مواد غذائی ، بینایی سنجی- کاردانی بهداشت محیط- - شنوایی شناسی- علوم تغذیه- هوشبری- بینایی سنجی

رشته‌های زیر گروه دو

داروسازی- بهداشت عمومی- آموزش شیمی -شیمی کاربردی- شیمی محـض- بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها - فنـاوری اطلاعات سلامت- مهندسی بهداشت حرفه‌ای- مهندسی بهداشت محیط- کاردانی بهداشت حرفه‌ای

رشته‌های زیر گروه سه

اقیانوس شناسی- زمین شناسی

رشته‌های زیر گروه چهار

حسابداری - مدیریت مالی -کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و ارشاد- فناوری اطلاعات و ارتباطات- ادیان و مذاهب ، اقتصاد- مدیریت صـنعتی- تاریخ اسلام- مدیریت فرهنگی هنری- مدیریت کسب وکارهای کوچک- زبـان و ادبیـات عربـی- شـیعه شناسـی- مدیریت و بازرگانی دریایی - علم اطلاعات و دانش شناسی- معارف اسلامی- علوم انتظامی- تبلیغ و ارتباطات- علوم قرآن و حدیث- کاردانی امور بانکی- فقه و حقوق اسلامی- کاردانی بیمه- فقه و حقوق حنفی- کاردانی امور دولتی- فقه و مبانی حقوق اسلامی- کاردانی امور فرهنگی- فلسفه و حکمت اسلامی- کاردانی امور مالی و مالیاتی- فلسفه و کلام اسلامی- کاردانی تربیـت مبلـغ قـرآن کـریم- گردشـگری-کاردانی جهانگردی- مدیریت اطلاعات و ارتباطات- کاردانی حسابداری- مدیریت امور بانکی- کاردانی علم اطلاعات و دانش شناسی-مدیریت امور گمرکی- کاردانی علوم انتظامی- مدیریت بازرگانی- کاردانی مدارک پزشکی- مدیریت بیمه- کاردانی مدیریت بازرگانی- مدیریت بیمه اکو- کاردانی مدیریت صنعتی- مدیریت دولتی- کاردانی مدیریت گمرکی- کاردانی هتلداری

رشته‌های زیر گروه پنج

پژوهشگری امنیت- علوم ورزشی- آموزش علوم ورزشی- کتابداری در شاخه پزشکی- امنیت اطلاعات- گیـاهپزشـکی- امنیت بین الملل- مددکاری اجتماعی- امنیت نرم ، پژوهشگری امنیت-مدیریت-خدمات¬بهداشتی درمانی- مربیگری عقیـدتی- تربیت مروج سیاسی- مطالعـات امنیتـی- تـرویج و آمـوزش کشـاورزی پایدار- مهندسـی تولیـد و ژنتیـک گیـاهی- حفاظت اطلاعات ، ضد تروریسم- مهندسـی صـنایع چـوب و  فرآورده های سلولزی- علوم سیاسی- مهندسی صنایع مبلمان- علوم فنی امنیت- مهندسی طبیعت- مهندسی فضای سبز- علوم و مهندسی باغبـانی- کاردانی امور اراضی - علوم و مهندسی صنایع غذایی ( کشاورزی )- علوم و مهندسی شیلات- علـوم و مهندسـی جنگـل- کاردانی امور زراعی و باغی- علـوم و مهندسی خاک- کاردانی تکنولوژی تولیدات دامی- کـاردانی تکنولـوژی تولیـدات گیـاهی- کـاردانی تکنولـوژی جنگلداری- علوم و مهندسی محیط زیست- کاردانی تکنولوژی چوب- کاردانی تکنولوژی صنایع غذایی- کاردانی تکنولوژی شیلات- کـاردانی تکنولـوژی مرتـع و آبخیز داری- کاردانی تکنولوژی مواد غذایی- کاردانی تولید و فراوری خرما- کاردانی پرورش اسب- کاردانی پرورش زنبورعسـل- کـاردانی تولیـد و بهـرهبـرداری از گیاهان دارویی و معطر- کاردانی علوم ورزشی

  • ضرایب دروس اختصاصی در زیر گروه یک، زیست شناسی: 4، شیمی: 3، ریاضی: 2، فیزیک: 2
  • ضرایب دروس اختصاصی در زیر گروه دو: زمین شناسی: 1، زیست: 4، شیمی: 4، ریاضی: 3، فیزیک: 2
  • ضرایب دروس اختصاصی در زیر گروه سه، زمین: 4، زیست: 2، ریاضی: 3 ، فیزیک: 2، شیمی: 2
  • ضرایب دروس اختصاصی در زیر گروه چهار: زمین: 1، زیست: 2، ریاضی: 4، فیزیک: 3، شیمی: 2
  • ضرایب دروس اختصاصی در زیر گروه پنج: زمین: 1، زیست: 2، ریاضی: 3، فیزیک: 2، شیمی: 2

شرایط شغلی و بازار کار

در بین رشته‌های دانشگاهی علوم تجربی، رشته‌ی پزشکی ، داروسازی و دندان‌پزشکی از اهمیت بالایی برخوردارند و هرساله تعداد بالایی از تحصیل کنندگان در رشته‌ی تجربی خواهان قبولی در این سه رشته‌ی هستند. سطح درآمد بالا و جذب سریع فارغ‌التحصیلان این سه رشته عامل دیگری است که باعث شده دانش‌آموزان برای قبولی در این رشته‌ها با یکدیگر رقابت سختی داشته باشند. باید گفت بازار کار این رشته‌ها برخلاف رشته‌های مهندسی  فعلاً در ایران اشباع نشده است. رشته‌های فیزیوتراپی و رادیوتراپی نیز در حال حاضر به یکی از شغل‌های پردرآمد تبدیل شده است. رشته‌های پرطرفدار بعدی رشته‌های فیزیوتراپی، بینایی‌سنجی، شنوایی‌شناسی، پرستاری، مامایی، علوم آزمایشگاهی، علوم تغذیه، رادیولوژی، بهداشت عمومی و … هستند.



تبلیغات:

نویسنده مطلب : مهدی حاجی نژادیان



نظرات شما

 نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.

عدد 1546 را در این کادر وارد کنید:

   آقای پیمان فتاحی
خیلی مطالب عالی بودند ممنون


   آقای محمدحسین عرب شاهجویی
مطالب خیلی عالی ای بود ممنون از نویسنده گرامی دانشی که برای انتخاب رشته می خواستم گرفتم




تبلیغات:
همین حالا در سرزمین تیزهوش ها عضو شوید!
چرا باید در سایت عضو شویم؟عضویت چه مزایایی دارد؟!

اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟


همین حالا عضو شوید! قبلاً عضو بوده‌اید؟ وارد شوید!

تبلیغات

تخفیف شب یلدا
شب امتحان
شعر معرفت آفریدگار
دبستان ندا
راهنمای تیزهوشان نهم
راهنمای تیزهوشان ششم