معرفی رشته کامپیوتر در هنرستان
از تصمیمات مهم و سرنوشتساز هر شخصی انتخاب رشتۀ تحصیلی او در نوجوانی است. این تصمیم آنقدر در آیندۀ تحصیلی و شغلی افراد تاثیرگذار است که موجب پدید آمدن بسیاری از نگرانیها و دغدغدههای ذهنی برای شخص و اطرافیان او میشود. معمولا ایدهآل ذهنی والدین این است که فرزندشان در رشتهای از شاخههای نظری تحصیل کند تا آیندهای روشن در انتظار او باشد. در این میان نوجوانانی هستند که با میل و گرایش بالا به رشتههای فنی خواستار حضور در هنرستان یا فنی حرفهای هستند. از جمله رشتههای فنی پرطرفدار در میان دانشآموزان پایه نهم رشته کامپیوتر است. این رشته در که در عصر امروز قدرت را در دست گرفته است و منجر به پیدایش هر نوع تغییر و دگرگونی در دنیای امروز میشود از رشتههای محبوب بین دانشآموزان است. دلیل این محبوبیت هم کاربرد وسیع این رشته در جامعه امروز ماست.
همه ما میدانیم که در عصر جدید انجام سادهترین و معمولیترین کارها را میتوان به کامپیوتر سپرد. به همین دلیل نیاز روزافزون به دانش و تخصص افراد در این حوزه میتواند دلیلی کاملا توجیهکننده برای محبوبیت رشته کامپیوتر در میان دانشآموزان باشد. ورود دانشآموزان به رشته کامپیوتر از سه روش هنرستان، کاردانش و دبیرستان امکانپذیر است. در نهایت دانشآموزان پایه نهم بعد از اتمام امتحانات خردادماه با توجه به نمرات کسبشده در سه سال متوسطه اول و با درنظر گرفتن شرایط ورود به رشته کامپیوتر در هنرستان میتوانند اقدام به انتخاب رشته نهم به دهم نمایند. ما در این مقاله به بررسی جامع رشته کامپیوتر در هنرستان، کاردانش و دبیرستان میپردازیم. شما نیز اگر از علاقهمندان این رشته هستید و مایلی هستید اطلاعات خود در مورد این رشته را افزایش دهید، همراه ما باشید.
رشته کامپیوتر در هنرستان فنی حرفهای
تنوع شغلی بالا، وابستگی تمام مشاغل دنیا، درآمد بالا، همسو بودن با تغییرات تکنولوژی، نرخ بیکاری پایین، ورود سریع و آسان به بازار کار، امکان مهاجرت تحصیلی آسان و امکان دورکاری در رشته کامپیوتر در هنرستان از مهمترین دلایل شایع انتخاب رشته نهم به دهم توسط دانشآموزان است. همانطور که ذکر شد ورود به رشته کامپیوتر از طریق سه روش یعنی فنی حرفهای، کاردانش و دبیرستان برای دانشآموزان امکانپذیر است. تصمیمگیری صحیح در این مورد نیازمند آگاهی از شرایط ورود به هنرستانهای دارای رشته کامپیوتر و دبیرستانهاست. ما در این بخش به معرفی هنرستان فنی حرفهای و شرایط ورود به رشته کامپیوتر در هنرستان میپردازیم.
نیاز اساسی جامعه به دانش و تخصص افراد از مهمترین دلایل تاسیس هنرستان است. در هنرستان تمرکز اصلی افراد روی مهارتها و تواناییهای عملی دانشآموزان است. برخلاف دبیرستان که افراد با حجم زیادی از درسهای تئوری مواجه میشوند در این مدارس با آموزش کار و حرفه به دانشآموزان تلاش میکنند تا آنها را برای دنیای کار آماده کنند.
ورود آسان به رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش در مقایسه با هنرستان فنی حرفهای، دروس آسانتر، واحدهای عملی بیشتر، تنوع بیشتر در زیرشاخههای کاردانش و حضور کمتر در مدرسه از جمله تفاوتهای بارز هنرستان کاردانش با هنرستان فنی حرفهای است.
هنرستانها به دو دسته فنی حرفهای و کاردانش تقسیم میشود که این دو با هم تفاوتهایی دارند. رشتههای موجود در هنرستان فنی شامل موارد زیر است:
- هنر
- صنعت
- کشاورزی
- مدیریت و خدمات
این چهار رشته در مجموع دارای 40 زیرشاخه است که دانشآموزان میتوانند با توجه به علاقه و وضعیت درسی خود یکی از آنها را انتخاب نمایند. رشته کامپیوتر در هنرستان زیرشاخۀ گروه صنعت است که تحت عنوان شبکه و نرمافزار رایانه در فهرست رشتههای هنرستان وجود دارد. دانشآموزانی که به تحصیل در رشته کامپیوتر در هنرستان علاقهمند هستند، میتوانند بعد از اتمام سال اول متوسطه دوم با ورود به هنرستان و انتخاب رشته شبکه و نرمافزار رایانه شرایط تحصیل در این رشته را برای خود فراهم کنند. از شرایط ورود به رشته کامپیوتر در هنرستان باید به موارد زیر اشاره کرد:
- کارنامه قبولی پایه نهم
- نمره قابلقبول در درس کار و فنآوری و تربیت بدنی
- قبولی درس ریاضی و عدم تبصره
- دارا بودن شرایط فنی حرفهای مندرج در فرم هدایت تحصیلی
از جمله دروس تخصصی که دانشآموزان هنرستان در سه سال تحصیلی ملزم به گذراندن آن هستند، باید به موارد زیر اشاره کرد:
شرایط ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر در هنرستان
دانشآموزان هنرستان میتوانند بعد از اتمام سه سال تحصیلی خود یعنی در پایۀ دوازدهم با شرکت در کنکور کاردانی برای تحصیل در این رشته در مقاطع بالاتر اقدام نمایند. از گرایشهای موجود در رشته شبکه و نرمافزار رایانه باید به سه مورد زیر اشاره کرد:
- سختافزار
- نرمافزار
- فناوری اطلاعات و ارتباطات
بازار کار رشته کامپیوتر در هنرستان
از فرصتهای شغلی موجود در رشته شبکه و نرمافزار رایانه میتوان موارد زیر را نام برد:
- برنامهسازی سیستمهای کامپیوتری
- طراحی و برنامهنویسی website
- پشتیبان website
- عیبیابی کامپیوترها و نیز رفع عیب
- تولید محتوای الکترونیکی (نرم افزارهای چندرسانهای)
- راهبرد سیستمهای کامپیوتری
- سرپرست سایت کامپیوتر
- سرپرست کاربردی شبکههای کامپیوتر
- فعالیت در کارگاههای سخت افزار و مونتاژ
- تولید و مونتاژ صدا، تصویر، فیلم و انیمیشن
- طراحی و ساخت محصولات تبلیغاتی (تیزر، پوستر، کاتالوگ و...)
- فعالیت در زمینههای هوش مصنوعی
کوت: ورود آسان به رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش در مقایسه با هنرستان فنی حرفهای، دروس آسانتر، واحدهای عملی بیشتر، تنوع بیشتر در زیرشاخههای کاردانش و حضور کمتر در مدرسه از جمله تفاوتهای بارز هنرستان کاردانش با هنرستان فنی حرفهای است.
رشته کامپیوتر در هنرستان کار و دانش
یکی دیگر از فرصتهایی که برای تحصیل در رشته کامپیوتر در هنرستان برای دانشآموزان فراهم شده است ورود به هنرستان کاردانش است. ورود آسان به رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش در مقایسه با هنرستان فنی حرفهای، دروس آسانتر، واحدهای عملی بیشتر، تنوع بیشتر در زیرشاخههای کاردانش و حضور کمتر در مدرسه از جمله تفاوتهای بارز هنرستان کاردانش با هنرستان فنی حرفهای است.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که ورود به هنرستان شرایط انتخاب رشته دانشگاه و ورود به دانشگاههای برتر کشور را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین لازم است دانشآموزان قبل از تصمیمگیری به این نکته مهم توجه کافی داشته باشند.
شرایط ورود به رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش
- مجموع نمرات دروس ریاضی و کار و فناوری در سه سال متوسطه اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمرات درس ریاضی با ضریب دو و نمرات درس کار و فناوری با ضریب سه در سه سال متوسطه اول محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته کامپیوتر با درنظر گرفتن ضریب حداقل 180 باشد؛ به عبارتی معدل این دروس کمتر از 12 نباشد.
برخلاف هنرستان فنی حرفهای که تنها یک زیرشاخه برای تحصیل در رشته کامپیوتر وجود داشت، در هنرستان کاردانش با طیف وسیعی از رشتههای مربوط به کامپیوتر روبهرو هستیم که عبارتند از:
- برنامهنویسی پایگاه داده
- تصویرسازی دیجیتالی
- عیبیابی سیستمهای رایانهای
- تولید و توسعهدهنده پایگاههای اینترنتی
- تولیدکننده چند رسانهای
- برنامهنویسی بازیهای رایانهای
- تولید محتوای الکترونیکی
- طراحی و توسعه صفحات وب
رشته برنامهنویسی پایگاه داده در هنرستان کاردانش
جنبه گرافیکی این رشته نسبت به سایر رشتههای کامپیوتر در هنرستان کمتر است در مقابل با مجموعهای از دادههای منظم و ساختارمند سروکار دارد. از جمله دروس مهم این رشته در هنرستان کاردانش عبارتند از:
- کاربر رایانه
- کاربر نرمافزار اداری
- شهروند الکترونیکی
- مهارت عمومی برنامهنویسی
- طراحی صفحات وب
- کاربر بانک اطلاعاتی SQL Access
- برنامهنویسی Windows Application
- برنامهنویسی Web Application
- توسعهدهنده وب با PHP
- HTML برای صفحات وب
مهمترین فرصت شغلی برای افرادی که در رشته برنامهنویسی پایگاه داده تحصیل کردهاند، برنامهنویسی پایگاه داده در مراکز دولتی و خصوصی نظیر شرکتها و اتوماسیونهای اداری است.
بیشتر بدانید: معرفی رشتههای فنی حرفهای
رشته تصویرسازی دیجیتالی در هنرستان کاردانش
این رشته از رشتههای محبوب و پرطرفدار در کامپیوتر است که به آموزش مباحث گرافیکی اختصاص دارد. از جمله دروس مهمی که دانشآموزان این رشته ملزم به گذراندن آن در سه سال تحصیلی متوسطه دوم هستند، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربر رایانه
- کاربر نرمافزار اداری
- شهروند الکترونیکی
- کاربر رایانهای با فتوشاپ و کاربر رایانهای با CorelDRAW
- کاربر گرافیک رایانهای با illustrator
- کاربر گرافیک رایانهای با InDesign
فارغالتحصیلان رشته تصویرسازی دیجیتالی میتوانند در حوزههای شغلی زیر مشغول به کار شوند:
- سرپرست سایت
- مدرس دورههای مقدماتی علوم کامپیوتر
- طراح محصولات تبلیغاتی
- طراحی صفحات
- ساخت انیمیشنها
رشته طراحی و توسعه صفحات وب در هنرستان کاردانش
رمز جذابیت این رشته برای هنرجویان ترکیب خلاقانه فضای گرافیکی با منطقی و سروکار داشتن با دنیای شیرین اینترنت است. از دروس تخصصی این رشته در سه سال تحصیلی متوسطه، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- رایانهکار مقدماتی
- طراح امور گرافیکی با رایانه
- طراح صفحات وب
- کاربر flash
- رایانهکار پیشرفته
- طراح صفحات وب (پیشرفته)
- کاربر Adobe Premier
تولید و طراحی صفحات وب و برنامهنویسی سمت سرور دو فرصت شغلی طلایی برای فارغالتحصیلان رشته طراحی و توسعه صفحات وب است.
رشته تولید محتوای الکترونیکی در هنرستان کاردانش
این رشته به شکل کاملا اختصاصی با طراحی پروژههایی با محتوای آموزشی و تبلیغاتی سروکار دارد. از جمله دروس تخصصی این رشته عبارتند از:
- رایانه کار مقدماتی
- رایانه کار پیشرفته
- طراح امور گرافیکی با رایانه
- کاربر میکس صدا و تصویر
- کاربر Director
- کاربر Autodesk Maya
- کاربر Capturing
- کاربرFlash
فارغالتصیلان این رشته میتوانند به صورت گروهی با تشکیل یک استارتاپ یا به شکل فردی در قالب مدرس مشغول به فعالیت شوند.
بیشتر بدانید: معرفی رشتههای کاردانش
رشته عیبیابی سیستمهای دیجیتالی در هنرستان کاردانش
رخنه کردن علوم کامپیوتر در بخشهای مختلف زندگی از جمله دلایل توجیهکننده این رشته در بازار کار است. دروس تخصصی این رشته شامل موارد زیر میشود:
- کاربر رایانه
- کاربر نرم افزار اداری
- اسمبل و ارتقا دهندهی کامپیوترهای شخصی
- کاربر tablet
- کاربر عمومی رایانه شخصی
- کاربر اندروید
- مونتاژ رایانه
- شهروند الکترونیکی
- تعمیرکار laptop
- تعمیرکار ماهر pc-laptop
- تعمیرکار تبلت، فیلت و ساعت هوشمند
- بازاریابی الکترونیکی
- تعمیرکار عمومی رایانه شخصی
- تعمیرکار تلفن همراه
- مدیر فروشگاه اینترنتیCompTIA+A
فارغالتصیلان این رشته با راهاندازی کسب و کار شخصی خود میتوانند به راحتی به بررسی و عیبیابی سیستمهای دیجیتالی و الکترونیکی بپردازند. فرصت فعالیت در شرکتهای مختلف نیز برای این گروه از افراد وجود دارد.
رشته برنامهنویسی بازیهای رایانهای در هنرستان کاردانش
از حوزههای پردرآمد در کامپیوتر رشته برنامهنویسی بازیهای رایانهای است. دلیل این امر هم محبوبیت و گستردگی بازیهای رایانهای در میان افراد است. از جمله دروس تخصصی این رشته میتوان موارد زیر را نام برد:
- کاربر رایانه
- کاربر نرمافزار اداری
- مهارت عمومی برنامهنویسی
- شهروند الکترونیکی
- بازیسازیهای مقدماتی با موتور Unity:
- رایانه کار ICDL2
- برنامهنویسی بازیهای رایانهای
- بازاریابی الکترونیکی
- مدیر بازیهای شبکهای (game net)
فعالیت در شرکتهای دولتی و خصوصی از جمله فرصتهای شغلی موجود در رشته برنامهنویسی بازیهای رایانهای است.
تفاوت هنرستان با دبیرستان در رشته کامپیوتر
راه سوم برای ورود به رشته کامپیوتر مسیر تحصیل در دبیرستان و انتخاب رشته ریاضی فیزیک است. دانشآموزان میتوانند با ورود به رشتۀ ریاضی فرصت تحصیل در رشته کامپیوتر را در مقاطع بالاتر تحصیل برای خود فراهم نمایند.
از تفاوتهای موجود تحصیل در رشته کامپیوتر بین هنرستان و دبیرستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمرکز دبیرستان بر دروس تئوری بیش از دروس عملی است. همین امر منجر به سخت بودن دروس نسبت به هنرستان میشود. از طرفی عدم تمرکز روی مهارتهای عملی منجر به ضعف تواناییهای عملی دانشآموزان در بازار کار میشود.
- مزیت قابل توجه در دبیرستان تنوع بیشمار رشتههای کامپیوتری در زیرشاخه علوم ریاضی است. در مقابل هنرستان با محدودیت رشته کامپیوتر مواجه است.
- در کنکور ریاضی رقابت فشردهتر و سنگینتر از کنکور کاردانی در هنرستان است.
- امکان قبولی در دانشگاههای برتر کشور تنها برای رشتههای نظری در دبیرستان فراهم شده است. دانشآموزان هنرستان جهت ادامه تحصیل در رشته کاردانی از فرصت حضور در دانشگاههای برتر محروم هستند.
بیشتر بدانید: معرفی رشته کامپیوتر در دانشگاه
جمعبندی
جای هیچگونه تردیدی وجود ندارد که انتخاب رشتۀ تحصیلی در پایۀ نهم از مهمترین و تاثیرگذارترین تصمیمات هر شخص در نوجوانی است. مهمترین فاکتور در انتخاب رشته را باید علاقه و تناسب تواناییها و مهارتهای فردی هر شخص با رشته مورد نظر بدانیم. ما در این مقاله تلاش کردیم تا با معرفی کامل رشتۀ کامپیوتر فرصت انتخاب و تصمیمگیری آسان را برای دانشآموزان علاقهمند به این رشته فراهم کنیم.
- پیشنیازهای ورود به رشته کامپیوتر چیست؟
- برای ورود به رشته کامپیوتر هنرستان بهتر است یا دبیرستان؟
- تفاوت رشته کامپیوتر در هنرستان فنی با کاردانش چیست؟
-
پیشنیازهای ورود به رشته کامپیوتر چیست؟
کارنامه قبولی پایه نهم، نمره قابلقبول در درس کار و فنآوری و تربیت بدنی، قبولی درس ریاضی و عدم تبصره و دارا بودن شرایط فنی حرفهای مندرج در فرم هدایت تحصیلی از شرایط ورود به این رشته است ولی علاقه و نیاز جامعه میتواند تمامی شروط را حل کند.
-
برای ورود به رشته کامپیوتر هنرستان بهتر است یا دبیرستان؟
تمرکز دبیرستان بر دروس تئوری بیش از دروس عملی است. همین امر منجر به سخت بودن دروس نسبت به هنرستان میشود. از طرفی عدم تمرکز روی مهارتهای عملی رشته کامپیوتر منجر به ضعف تواناییهای عملی دانشآموزان در بازار کار میشود؛ در ادامه مطلب به تفاوتهای تحصیل در هنرستان و دبیرستان در رشته کامپیوتر میپردازیم.
-
تفاوت رشته کامپیوتر در هنرستان فنی با کاردانش چیست؟
ورود آسان به رشته کامپیوتر در هنرستان کاردانش در مقایسه با هنرستان فنی حرفهای، دروس آسانتر، واحدهای عملی بیشتر، تنوع بیشتر در زیرشاخههای کاردانش و حضور کمتر در مدرسه از جمله تفاوتهای بارز هنرستان کاردانش با هنرستان فنی حرفهای است.
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به 200 هزار نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟