سرزمین تیزهوش‌ها

مرجع آموزشی همۀ دانش‌آموزان باهوش سرزمینمان، ایران

تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور کد مطلب : 17629 | چاپ | لینک‌کوتاه | نظرات

تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور

اینجا هستید: سرزمین تیزهوش ها :: پایه ها
در این مقاله تیزلند در خصوص تاثیر مدارس تیزهوشان در کنکور سراسری توضیحاتی ارائه و اطلاعاتی در مورد تاثیر معدل و سهمیه مدارس تیزهوشان در آزمون سراسری داده شده است.

. . . . . . . . . . . . .

 تاثیر مدارس تیزهوشان در کنکور

تحصیل در مدارس تیزهوشان مورد توجه هر دانش‌آموز و یا والدین او قرار می‌گیرد.

حس اینکه از استعدادی بالا برخوردار هستید و قرار است تا در جمع باهوش‌ترین ها تحصیل کنید، به ‌خودی‌خود جذاب است و می‌تواند انگیزه کافی برای درس خواندن بیشتر و حرفه‌ای‌تر و در نهایت کسب موفقیت‌های تحصیلی باشد.

اما تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور فراتر از انگیزه به نکات دیگری نیز بستگی دارد. آیا واقعاً تحصیل در این مدارس تاثیری در افزایش شانس قبولی و کسب رتبه های برتر دارد؟

تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور بر هیچ‌ کسی پوشیده نیست. طبق آمارها فقط 3.5 درصد از کل دانش ‌آموزان در مدارس تیزهوشان تحصیل می‌کنند، اما بالغ بر ۳۹ درصد از رتبه‌های برتر زیر 3000 از همین دانش‌آموزان هستند.

این در حالی است که سهم مدارس نمونه دولتی از رتبه‌های برتر زیر 3000 فقط ۲۴ درصد و سهم مدارس غیر انتفاعی در حدود ۱۹ درصد است. ۱۲ درصد از دانش ‌آموزان رتبه برتر نیز در مدارس دولتی درس می‌خواند. آیا این آمار به ‌تنهایی نشان‌ دهنده تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور نیست؟

در این مقاله از تیز لند قصد داریم تا دلایل رشد تحصیلی دانش ‌آموزان در مدارس تیزهوشان را بررسی کنیم و از برخی نکات و البته واقعیت‌ها در این باره پرده برداریم.

 

بیشتر بخوانید :

در مدارس تیزهوشان چه کتاب‌هایی تدریس می‌شود؟

 

میزان تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور

برای بررسی تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور فقط کافی است تا یک نگاه ساده در جدول زیر بیاندازید:

 

حالا بیایید این جدول را بررسی کنیم. این جدول بر اساس آمار رتبه‌های برتر کنکور سال گذشته تهیه شده‌ است و در سال‌های قبل ‌از آن نیز کم ‌و بیش با همین آمار روبرو هستیم.

با یک نگاه خیلی ساده متوجه خواهید شد که مدارس تیزهوشان کمترین تعداد دانش‌آموز را در اختیار دارند، اما بالاترین آمار رتبه‌های برتر را کسب کردند.

حتی این آمار در رتبه‌های بهتر مثلاً زیر هزار برجسته‌تر است. تا جاییکه بیش ‌از ۶۷ درصد از دانش‌آموزان در رتبه‌های زیر هزار در مدارس تیزهوشان (سمپاد) تحصیل کرده‌اند.

با توجه به درصد جمعیت کم این مدارس قاعدتاً درصد بالایی از دانش‌ آموزان در این مدارس موفق به کسب رتبه‌های برتر کنکور می‌شوند. در همین سال گذشته بود که هر ۱۰ نفر برتر کنکور تجربی سمپادی بودند که حتی باعث گمانه‌زنی‌ها و شکایت‌هایی از عدم عدالت آموزشی را مطرح کرد. اما آیا این دانش ‌آموزان چیزی فراتر از کتاب درسی را یاد می‌گیرند؟ و یا با همان عدالت آموزشی پشت میز کلاس خود می‌نشینند؟

آیا تحصیل در مدارس تیزهوشان باعث قبولی در کنکور می‌شود؟

آنچه از آمارها برمی‌آید، درصد قبولی دانش ‌آموزان در مدارس تیزهوشان بسیار زیاد است. آنها حداقل ۳۹ درصد از رتبه‌های برتر را در اختیار دارند و این در حالی است که فقط 3.5 درصد از کل شرکت‌ کنندگان کنکور سراسری را شامل شده‌اند.

با این ‌حال آیا آمار بالای رتبه‌های برتر دلیل کافی است که بگوییم تحصیل در مدارس تیزهوشان باعث قبولی در کنکور می‌شود!

در این آمار از آن‌سوی ماجرا اطلاعی نداریم. اینکه آیا از دانش‌آموزان سمپاد در جمع رتبه‌های خیلی بد و انتهایی فهرست کنکوری چه تعداد حضور دارند؟ قطعاً این تعداد زیاد نیست، اما صفر هم نیست. در واقع تحصیل در مدارس تیزهوشان شانس قبولی دانش ‌آموز و یا کسب رتبه‌های برتر را افزایش نمی‌دهد، بلکه آنها را در جمعی از دانش‌ آموزان مستعد قرار خواهد داد و این محیط است که دانش‌ آموزان سمپادی را در رقابت با یکدیگر درس‌خوان‌تر و توانمندتر می‌کند.

انتظار قبولی از دانش ‌آموز سمپادی که درس نخوانده خیلی بعید است! جو مدارس تیزهوشان به شکلی است که این دانش ‌آموزان را درس‌خوان‌تر می‌کند و همین نکته‌ی به ‌ظاهر ساده کافی است تا درصد قبولی آنها در کنکور افزایش پیدا کند.

بیشتر بخوانید :

بررسی ظرفیت مدارس تیزهوشان در سال جاری

 

مهم‌ترین علل تأثیر مدرسه‌های تیزهوشان در کنکور

تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور بسیار زیاد و قابل و غیر قابل انکار است. این دانش‌ آموزان گویا چیزهایی فراتر از دیگر دانش ‌آموزان می‌دانند! اما در واقع این ‌طور نیست و آنها فقط آماده‌تر هستند.

اگر کنکور را یک مسابقه در نظر بگیرید، کسانی در آن پیروز می‌شوند که بیشتر تمرین کرده باشند و آماده‌تر باشند. سمپادی‌ها همان مسابقه دهندگان حرفه‌ای کنکور هستند که در دوره قبل ‌از مسابقه کاملاً حرفه‌ای و هدفمند تمرین کرده و آماده‌تر هستند.

همه‌ی دانش ‌آموزان حتی در مدارس عادی هم می‌توانند رتبه برتری باشند، به شرط آنکه کاملاً حرفه‌ای برای کنکور آماده شوند. متأسفانه مسیر آمادگی کنکور در مدارس معمولی خیلی ناقص است و حتی توجهی به آن نمی‌شود. دانش ‌آموز در مدارس معمولی کم‌تجربه‌تر از آن هستند که کاملاً حرفه‌ای برای کنکور آماده شوند. اما در مدارس تیزهوشان همواره کادری از معلم‌ها و مسئولین حرفه‌ای و آگاه حضور دارند که مسیر آمادگی این دانش‌ آموزان را فراهم می‌کنند. سمپادی‌ها هدفمند درس می‌خوانند و همین الگوی هدف ‌گذاری شده ‌است که آنها را موفق‌تر می‌کند.

عوامل زیادی در الگوی هدفمند آنها نقش دارد. مانند:

1.    برگزاری کلاس‌های فوق برنامه و مطالب کمک درسی

جریانی از کلاس‌های فوق برنامه در تمام مدارس سمپاد و برای تمام پایه‌ها وجود دارد. همین کلاس‌ها باعث می‌شود تا این دانش‌ آموزان بیشتر پای درس و کتاب باشند و در عین ‌حال به موضوعات حرفه‌ای کنکور پرداخته شود. کلاس‌های فوق برنامه در یک مدرسه دولتی امری بعید است و معمولاً مسئولیتی برای اجرای درست آن از جانب هیچ ‌کسی احساس نمی‌شود.

2.    معلم‌هایی مسلط بر تکنیک‌های کنکوری هستند

کلاس‌های فوق برنامه مدارس تیزهوشان زیر نظر معلم‌های آگاه به تکنیک‌های تست زنی کنکور برگزار می‌شود. حتی این معلم‌ها از اصول طراحی سؤالات تشریحی نهایی پایان سال مطلع هستند. حضور یک معلم آگاه به تکنیک‌های طراحی سوال کافی است تا جمع بزرگی از دانش ‌آموزان یک مدرسه هرچه بهتر برای کنکور آماده شوند. مدارس سمپاد معمولاً از این دست معلم‌های ماهر را در اختیار دارد.

3.    جو رقابت در مدارس تیز هوش بسیار زیاد است

تحصیل در مدارس تیزهوشان به‌ تنهایی کافی است تا هر دانش‌ آموزی درس‌خوان‌تر شود. جو این مدارس آنها را در رقابت با یکدیگر انداخته و در نهایت همگی آنها را درس‌خوان‌تر می‌کند. دانش ‌آموزان سمپادی لزوماً استعدادی بیشتر از دانش ‌آموزان در مدارس دولتی ندارند، بلکه در محیط رقابتی قرار گرفته و استعدادهای خود را شکوفاتر کرده و بیشتر درس می‌خوانند.

4.    اعتماد به‌ نفس بالا و انگیزه زیاد

هر دانش ‌آموز سمپادی از اعتماد به ‌نفس بالاتری به نسبت از دانش‌ آموزان در دیگر مدارس برخوردار هستند. فکر اینکه در مدارسی درس می‌خوانند که همه ‌ساله رتبه‌های برتر زیادی را در خود داشته، باعث می‌شود تا آنها نیز اعتماد به ‌نفس بهتری داشته باشند و خود را رتبه برتر بعدی بدانند. رتبه برتر شدن دغدغه‌ی دانش ‌آموز سمپادی است و برای آن تلاش می‌کند. هدفی که شاید برای خیلی از دانش‌ آموزان در دیگر مدارس اصلاً مهم نباشد. قطعاً دانش‌ آموزانی که دغدغه رسیدن به رتبه‌های برتر دارند، پتانسیل بیشتری برای کسب آن خواهند داشت.

5.    ساعات مطالعه‌ی زیاد و برنامه ‌ریزی درسی

سمپادی‌ها دغدغه برنامه‌ ریزی درسی ندارند. کادر آموزش در مدارس تیزهوشان فکر همه ‌چیز را کرده‌اند و هر دانش ‌آموز در این مدارس با جریان هدفمندی همراه است. اما عدم برنامه‌ ریزی درسی چالش جدی دانش‌ آموزان در مدارس معمولی است که گاهاً خیلی بی‌تفاوت از کنار آن عبور کرده و شاید هرگز به ‌اندازه‌ی کافی ساعات مطالعه هدفمندی نداشته باشند.

آیا تیزهوشان در کنکور سهمیه دارند؟

دانش‌ آموزان مدارس تیزهوشان و یا هر دانش‌ آموز دیگر صرفاً به ‌خاطر تحصیل در مدارسی خاص هیچ نوع سهمیه‌ای در کنکور سراسری ندارند. همه‌ی دانش ‌آموزان در تمام مدارس دولتی، نمونه دولتی، شاهد، غیرانتفاعی و تیزهوشان (سمپاد ) به یک اندازه از شانس قبولی برخوردار هستند و هیچ نوع سهمیه‌ای برای مدارس خاص در نظر گرفته نشده است. دانش ‌آموزان سمپادی صرفاً به‌ علت تلاش بیشتر و البته خدمات حرفه‌ای مدارس خود است که می‌توانند رتبه‌های بهتری را در کنکور کسب کنند. تحصیل در مدارس تیزهوشان فقط شانس آن را افزایش می‌دهد که از خدمات آموزش بهتر و حرفه‌ای‌تر این مدارس و انگیزه رقابت میان دانش ‌آموزان در این نوع مدارس استفاده کنند.

بیشتر بخوانید:

تاثیر سهمیه بر ورود به مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی

 

 

تاثیر معدل در کنکور؟

چند سالی است که سوابق تحصیلی در نتایج کنکور تأثیرگذار است. منظور از سوابق تحصیلی نیز معدل پایان سال‌های یازدهم و دوازدهم است که به شکل نهایی برگزار می‌شوند. تأثیر معدل در کنکور سراسری همه‌ ساله و با توجه به قوانین جدید کنکور تغییر می‌کند. در حال ‌حاضر معدل نهایی سال یازدهم ۲۰ درصد و معدل نهایی سال دوازدهم ۴۰ درصد از نتایج نهایی کنکور سراسری هستند. تمام دانش‌ آموزان سمپادی نیز به مانند دیگر دانش ‌آموزان باید برای کسب نمره‌ی بالا در امتحانات پایان سال تلاش کنند.

تأثیر معدل مدارس تیزهوشان در کنکور

کسب نمرات در امتحانات داخلی مدارس تیزهوشان مانند امتحانات پایان سال دهم و یا امتحانات دی ماه در سال‌های یازدهم و دوازدهم هیچ تأثیری در نتایج نهایی کنکور ندارد. امتحانات درون مدرسه‌ای صرفاً برای افزایش آمادگی دانش‌ آموزان است. تنها امتحانات پایان سال در پایه یازدهم و دوازدهم است که به شکل نهایی برگزار شده و بر نتایج پایانی کنکور تأثیرگذار هستند. این امتحانات نیز با فرمت نهایی برگزار می‌شوند و مدارس تیزهوشان در روند برگزاری آنها هیچ نقشی ندارد. تنها نکته‌ی کلیدی برنامه‌ریزی بهتر مدارس تیزهوشان در شبیه ‌سازی امتحانات نهایی است. تقریباً تمام امتحانات درون مدرسه‌ای تیزهوشان شبیه به امتحانات پایان سال است و دانش ‌آموزان کاملاً هدفمند با سبک طراحی سوالات نهایی آشنا شده و روش حل این سوالات را حرفه‌ای‌تر یاد می‌گیرند. همین نکته کافی است تا در این امتحانات موفق‌تر از دانش‌ آموزان در دیگر مدارس باشند.

 

آیا معدل در کنکور تأثیر منفی هم دارد؟

تأثیر معدل در کنکور رقابتی است و قاعدتاً در یک مسابقه امتیاز منفی وجود ندارد. بلکه افراد ضعیف‌تر به سمت انتهای رتبه ‌بندی کشیده شد و از گردونه اصلی رقابت کنار می‌روند. کسب معدل کم هیچ تأثیر منفی در کنکور ندارد، اما دانش‌ آموز را از جریان رقابت رتبه های برتر دور می‌کند. اگر معدل پایه یازدهم و دوازدهم دانش‌ آموزی کم باشد، تقریباً ۶۰ درصد از تراز نهایی کنکور را از دست داده است و دیگر قادر نیست تا در کوران رقابت برای کسب رتبه‌های برتر حاضر شود. تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور دقیقاً همین نکته‌ی ساده اما کلیدی است. زیرا امتحانات داخلی این مدارس سخت و در حد امتحانات نهایی است. دانش‌ آموزان سمپاتی با تکنیک‌های طراحی سؤال در امتحانات نهایی آشنایی دارند و خیلی بهتر و مسلط‌تر از دیگر دانش ‌آموزان این سوالات را پاسخ می‌دهند. برای همین است که می‌تواند معدل بهتری کسب کرده و برای رقابت در رتبه‌های برتر آماده شوند.

 

 

 

تأثیرات منفی مدارس تیزهوشان

تحصیل در مدارس تیزهوشان همه‌اش خوب و عالی نیست. بدون تردید نمی‌توانیم از تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور عبور کنیم. اما این داستان زیبا و هیجانی تنها برای تعدادی از دانش ‌آموزان واقعاً مستعد در این مدارس است. ولی باید واقع ‌بین باشیم و نیمه‌ی خالی لیوان سمپاد را هم نگاه کنیم. نیمه‌ی خالی که برای خیلی از دانش ‌آموزان در این مدارس چالش‌هایی را به ‌همراه داشته است.

  •   تاثیر مخرب رقابت در دانش ‌آموزان سمپادی

جو تحصیلی در داخل مدارس تیزهوشان همیشه هم سازنده نیست. این دانش‌ آموزان نوجوانان کم تجربه هستند و گاهاً در همین رقابت‌ها با مشکلات جسمی و روحی زیادی روبه‌رو می‌شوند که در روابط دوستانه میان آنها تأثیر منفی می‌گذارد.

  •   غرور کاذب

تحصیل در مدارس تیزهوشان معمولاً باعث شکل‌گیری غرور کاذب در دانش‌ آموزان سمپادی شده و خود را خیلی دست بالا می‌گیرند. تا جایی‌که ممکن است چشم بر حقیقت بسته و حتی دست از تلاشی مؤثر بردارند. بارها دانش‌ آموزان سمپاد را دیده‌ایم که اسیر توهمات خود هستند و فکر می‌کنند که همه ‌چیز را می‌دانند و در درس خواندن آن جدیت لازم را ندارد.

  •      اضطراب از عدم موفقیت

تجربه نشان داده که استرس و اضطراب و نگرانی از آینده در دانش‌ آموزان سمپاد از دیگر دانش ‌آموزان بیشتر است. محیط این مدارس بر جریان موفقیت گره خورده و حتی والدین و یا اطرافیان همگی انتظارات زیادی از دانش ‌آموزان سمپاتی دارند. گاهی حجم این توقعات و نگاه اطرافیان آنقدر سنگین است که باعث اضطراب و استرس در دانش ‌آموزان سمپاد می‌شود. در چنین شرایطی حتی ممکن است با آسیب‌های جدی جسمی و روحی مواجه شوند.

 

آیا لازم است تا سمپادی شویم؟

بارها دیده‌ایم که والدین برای قبول شدن فرزند خود در آزمون مدارس تیزهوشان تلاش زیادی می‌کنند و ممکن است در این مسیر مستلزم هزینه‌های زیادی شده و یا باعث فشارهای روحی سنگین بر دانش‌ آموز گردند. آنچه مسلم است، تأثیر مدارس تیزهوشان در کنکور برجسته است و دانش‌ آموزان تحصیل‌ کرده در این مدارس رتبه‌های برتر خوبی کسب می‌کنند. اما در آن ‌سوی ماجرا هستند دانش ‌آموزانی که در جریان سنگین تحصیل این نوع مدارس کم می‌آورد. تحصیل در مدارس تیزهوشان برای تیزهوشان و دانش ‌آموزانی که استعدادهای بالایی دارند، خوب است. بهتر است دراین‌باره واقع ‌بین باشید و فرزندان خود را با توجه به استعدادهایشان در این مدارس ثبت‌نام کنید.

 

سوالات متداول

  • آیا ساعات درسی در مدرسه برای دانش ‌آموزان سمپادی از دانش ‌آموزان در مدارس معمولی بیشتر است؟

بله، در تمام مدارس تیزهوشان چندین نوع کلاس‌های فوق برنامه برگزار می‌شود و دانش‌ آموزان مدت زمان بیشتری را در مدرسه باقی می‌مانند.

 

  • آیا با تحصیل در مدارس تیزهوشان قبولی در کنکور حتمی است؟

خیر، اما این فرصت را دارید که در مدارس با امکانات آموزشی بهتر تحصیل‌کرده و شانس قبولی خود را افزایش دهید.

 

  • امتحان پایان سال مدارس تیزهوشان شبیه به دیگر مدارس است؟

بله، امتحانات پایان سال پایه‌های یازدهم و دوازدهم به شکل نهایی‌ است و برای تمام دانش‌آموزان چه سمپادی و یا مدارس معمولی یکسان است.

 

  • آیا دانش ‌آموزان در مدارس تیزهوشان به ‌درستی گزینش می‌شوند؟

خیر، آزمون ورودی در مدارس تیزهوشان صرفاً بر پایه هوش هیجانی و تجسم انتزاعی است. در این آزمون‌ها استعدادهای دانش ‌آموزی در جنبه‌های مختلف سنجیده نمی‌شود



تبلیغات:


نظرات شما

 نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.

عدد 1825 را در این کادر وارد کنید:


تبلیغات:
همین حالا در سرزمین تیزهوش ها عضو شوید!
چرا باید در سایت عضو شویم؟عضویت چه مزایایی دارد؟!

اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟


همین حالا عضو شوید! قبلاً عضو بوده‌اید؟ وارد شوید!

تبلیغات

سرای دانش
مجتمع کوشش
دبیرستان مدبران
دبیرستان بحرالعلوم
مجتمع آموزشی سیمای فرهنگ
دبستان روشنگران
راهنمای تیزهوشان نهم
راهنمای تیزهوشان ششم