معرفی رشته زبان انگلیسی و مسیر تحصیلی آن
یکی از رشتههای مربوط به زبان که آینده شغلی بهتری داشته و افراد میتوانند تا مقطع دکتری در این رشته ادامه تحصیل دهند، رشته زبان انگلیسی است. درواقع امروزه یادگیری زبان انگلیسی برای همه افراد از اهمیت خاصی برخوردار است و بسیاری از افراد حتی در بزرگسالی به دنبال فراگیری این زبان هستند تا بتوانند نرمافزارهای مختلف را بهتر یاد بگیرند و یا برای انجام پژوهشهای مختلف از کتابهای اصلی که به زبان انگلیسی هستند، بهره ببرند؛ همچنین یادگیری این زبان در زمان مسافرت بسیار مهم است.
زبان انگلیسی، یک زبان بینالمللی است و افراد در هر نقطه از دنیا میتوانند با این زبان با انسانهای دیگر ارتباط برقرار کنند. کشورهای متعددی در جهان وجود دارند که مردمشان به این زبان صحبت میکنند؛ بنابراین زبان انگلیسی تنها زبان مردم کشور انگلیس نیست.
در دفترچۀ انتخاب رشته کنکور سراسری نیز، رشتۀ زبان انگلیسی قرار گرفته است تا داوطلبان کنکور در صورت داشتن علاقه و رسیدن به حدنصاب لازم در این رشته تحصیل کنند. هدف از وجود رشتۀ زبان انگلیسی در دانشگاه این است که افرادی تربیت شوند تا بتوانند به بهترین شکل زبان انگلیسی را به دیگران آموزش دهند.
هدف بعدی از آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه این است که موارد مربوط به ترجمه و تفسیر متون انگلیسی آموزش داده شود و تأثیر تکنولوژی در آموزش و یادگیری زبان انگلیسی به دانشجویان نشان داده میشود.
فارغالتحصیلان رشتۀ زبان انگلیسی در گرایشهای آموزش زبان انگلیسی و مترجمی زبان انگلیسی، شانس بیشتری برای داشتن آینده شغلی خوب و موفق در ایران دارند.
رشته زبان انگلیسی و گرایشهای آن
رشته زبان انگلیسی یکی از رشتههای دانشگاهی است و افرادی میتوانند در دبیرستان در هر رشتهای که دوست دارند، تحصیل کنند و در کنکور سراسری، در گروه آزمایشی زبان شرکت کنند؛ بنابراین انتخاب رشته نهم به دهم تأثیری در مسیر تحصیلی این رشته ندارد.
این افراد بعد از پذیرش در این رشته میتوانند در گرایشهای مختلف ادامه تحصیل دهند. گرایشهای این رشته در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- گرایش آموزش زبان انگلیسی
در این گرایش، دانشجویان برای تدریس و آموزش زبان انگلیسی به ردههای سنی مختلف آماده میشوند. ازآنجاییکه انگلیسی زبان مادری ما نیست؛ بنابراین تدریس آن به افراد مختلف دارای ظرافتهایی است که باید دانشجویان این گرایش آنها را بیاموزند تا بتوانند بهترین تدریس را داشته باشند.
- گرایش مترجمی زبان انگلیسی
این گرایش بر روی ترجمه متون عمومی و تخصصی زبان انگلیسی تمرکز داشته و دانشجویان این مهارت را پیدا میکنند که متون ادبی و غیرادبی انگلیسی را به بهترین شکل ممکن ترجمه کنند. این گرایش تا مقطع دکتری ادامه دارد و آینده شغلی بسیار خوبی نیز در انتظار فارغالتحصیلان این گرایش خواهد بود.
- گرایش ادبیات زبان انگلیسی
همانطور که از نامش پیداست، هدف از این گرایش شناخت ادبیات غرب و نقد ادبی است و دانشجویان این گرایش با متون ادبی سنگین و کلماتی که چندان رایج نیستند، آشنا میشوند. در این گرایش درسهایی مرتبط با تاریخ ادبیات، نقد ادبی و فنون و صناعات ادبی ارائه میشود.
مسیرهای تحصیل و ورود به رشته زبان انگلیسی
داوطلبان کنکور سراسری در همه گروههای آزمایشی (ریاضی، علومتجربی، علومانسانی) میتوانند در کنکور زبان شرکت کنند. سازمان سنجش آموزش کشور با برگزاری این آزمون شرایطی را فراهم کرده است تا داوطلبان بعد از پذیرش، بتوانند در دانشگاههای سراسری (روزانه، شبانه، پیامنور، غیرانتفاعی و پردیس خودگردان) و یا دانشگاه آزاد در رشتههای زبان مشغول به تحصیل شوند.
کنکور زبان یک گروه آزمایشی شناور در کنکور سراسری است و داوطلبان میتوانند در کنار گروه آزمایشی خود در این کنکور نیز شرکت کنند. برخی از داوطلبان این گروه آزمایشی را شانس دوم خود برای قبولی در کنکور میدانند و برخی دیگر میخواهند فقط در یکی از رشتههای این گروه آزمایشی پذیرفته شوند.
بیشتر بخوانید: روند ثبتنام کنکور برای دبیرستانیها
کنکور زبان دارای 4 زیرگروه است که شامل زبان انگلیسی، زبان آلمانی، زبان فرانسوی و سایر زبانهای دنیا (ایتالیایی، چینی، روسی، اردو، ارمنی، ترکی استانبولی، ژاپنی) بوده و متقاضیان رشتۀ زبان انگلیسی باید در زمان ثبتنام در زیرگروه مربوط به زبان انگلیسی در کنکور شرکت کنند.
البته برخی از افراد که در مدرک کارشناسی در رشتههای دیگر را دارند، میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد، رشتۀ زبان انگلیسی را ادامه دهند.
راه دیگر ورود به این رشته، این است که پذیرش بدون کنکور این رشته در برخی از دانشگاههای کشور وجود دارد. برخی دانشگاهها هرسال در دو نوبت مهر و بهمن پذیرش دانشجو بدون کنکور دارند.
داوطلبان میتوانند در زمانهای تعیینشده به سایت سازمان سنجش مراجعه کرده و در رشته محل موردنظر خود ثبتنام کنند تا باتوجهبه سوابق تحصیلی و شرایط متقاضی پذیرش صورت پذیرد. معمولاً رشتههای زبان انگلیسی بدون کنکور در مقطع کاردانی و کاردانی به کارشناسی دانشجو میپذیرند.
نحوه تغییر رشته به زبان انگلیسی
رشتۀ زبان انگلیسی یک رشته دبیرستانی نیست و دانشآموزان تنها درسی به نام زبان انگلیسی دارند که یک درس عمومی است و در کنار سایر دروس باید آن را بگذرانند. بسیاری از افرادی که در دبیرستانهای نمونه دولتی یا هنرستان های نمونه دولتی تهران و یا سایر مدارس در شهرهای دیگر کشور تحصیلکردهاند، در کنکور سراسری بیشتر به رشتههای گروه آزمایشی خود فکر میکنند.
رشتههای مهندسی یا پزشکی، رشتههای بسیار خوبی هستند؛ اما ممکن است که دانشجو بعد از مدتی متوجه شود که تواناییهای لازم را ندارد یا رشته بازار کار خوبی ندارد و... بنابراین ممکن است که به تغییر رشته فکر کند و بخواهد در رشتۀ زبان انگلیسی ادامه تحصیل دهد.
روش تغییر رشته به زبان انگلیسی به این صورت است که اگر فرد دوره کارشناسی خود را در رشته دیگری به اتمام رسانده باشد، میتواند در مقطع کارشناسی ارشد در رشتۀ زبان انگلیسی ادامه تحصیل دهد. البته این افراد باید درسهای پیشنیاز را مطالعه کنند و با آشنایی کافی وارد مقطع کارشناسی ارشد رشتۀ زبان انگلیسی شوند؛ زیرا دانشجویانی که دوره کارشناسی در یک رشته دیگر درس خواندهاند با دانشجویانی که در یکی از گرایشهای زبان تحصیلکردهاند، متفاوت هستند. این دانشجویان تغییر رشتهای اطلاعات کمتری درباره درسهای زبان و نحوه سؤالات دارند.
درصورتیکه فرد مقطع کارشناسی خود را به پایان نرسانده است و تصمیم به تغییر رشته دارد، باید از دانشگاه محل تحصیل خود انصراف داده و دوباره در کنکور شرکت کند. با این تفاوت که این بار باید در کنکور زبان شرکت کند تا وارد رشتۀ زبان انگلیسی شده و مشغول به تحصیل شود.
درسهای عمومی و اختصاصی رشته زبان انگلیسی
در کنکور زبان نیز دروس امتحانی به دو دسته دروس عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند که بهصورت جداول زیر هستند.
در دانشگاه نیز، دانشجویان رشتۀ زبان انگلیسی باتوجه به گرایشی که انتخاب میکنند، باید دروس و مباحث مربوط به آن گرایش را بخوانند. بهعنوانمثال دانشجویان گرایش مترجمی زبان انگلیسی باید مباحث متعددی را مطالعه کنند که این مباحث عبارتاند از:
- آشنایی با ادبیات معاصر
- اصول و روش ترجمه
- ترجمه انفرادی
- ترجمه پیشرفته
- ترجمه شفاهی
- آزمونسازی
- آواشناسی
- نگارش
- بیان شفاهی داستان
- انواع نثرها
- زبانشناسی
- مقالهنویسی
- نامهنگاری
- روش تدریس زبان
- درآمدی بر ادبیات
- نمونه شعرهای ساده
- اصطلاحات و تعبیرات
- ترجمه متون ادبی
- ترجمه متون سیاسی
- ترجمه متون مطبوعاتی
- ترجمه متون اسلامی
- ترجمه مکاتبات اسناد
- ترجمه نوار و فیلم
و...
بیشتر بخوانید: نمونه سؤالات امتحانی زبان انگلیسی
موقعیت شغلی و بازار کار رشته زبان انگلیسی
همۀ دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاههای کشور نگران آینده شغلی خود هستند. فارغالتحصیلان رشته زبان انگلیسی نیز از مستثنی نیستند. البته فارغالتحصیلان رشتۀ زبان انگلیسی در گرایشهای آموزش زبان انگلیسی و مترجمی زبان انگلیسی، شانس بیشتری برای داشتن آینده شغلی خوب و موفق در ایران دارند. ازجمله شغلهایی که میتوان برای این افراد در نظر گرفت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تدریس در آموزشوپرورش بهعنوان دبیر زبان انگلیسی
- تأسیس آموزشگاه زبان انگلیسی
- تدریس زبان انگلیسی بهصورت خصوصی
- مترجمی زبان انگلیسی
- واحد امور بینالملل در شرکتها
- مترجم در تورهای گردشگری
- کسبوکارهای غیرحضوری
- و...
در حالت کلی بازار کار رشته مترجمی زبان انگلیسی مناسب است و افرادی که مهارت بالایی در امر ترجمه دارند، میتوانند شغل مناسبی داشته باشند. وزارت امور خارجه یکی از مراکزی است که به جذب مترجمان انگلیسی توانمند نیاز دارد؛ بنابراین افرادی که از تخصص و مهارت بالایی برخوردار هستند، میتوانند یک شغل بسیار خوب داشته باشند.
بیشتر بخوانید: تحصیل در رشته تربیت معلم
جمعبندی
رشته زبان انگلیسی یکی از رشتههای پرطرفدار، پرکاربرد و آیندهداری است که افراد میتوانند با هر رشته تحصیلی وارد این رشته شوند؛ یعنی اینکه این رشته در دبیرستانها شاخه تحصیلی مجزایی ندارد و افراد میتوانند در رشتههای نظری یا فنی تحصیل کنند و بعد در دانشگاه در رشتۀ زبان انگلیسی ادامه تحصیل دهند.
در حالت کلی کنکور زبان یک کنکور شناور است و نیاز نیست که حتماً فرد در رشته به خصوصی در دبیرستان تحصیلکرده باشد. این رشته در ایران تا مقطع دکتری وجود دارد و افراد مستعد میتوانند شغلهای خوب و درآمدهای بالایی را تجربه کنند. از طرفی افرادی که با زبان انگلیسی آشنایی خوبی دارند، میتوانند مهاجرت کرده و در کشورهای خارجی کار کنند یا ادامه تحصیل دهند.
ما سعی کردیم رشتۀ زبان انگلیسی را معرفی کنیم ولی ممکن است نکتهای ازقلمافتاده باشد. درصورتیکه درباره این رشته اطلاعاتی دارید، برای ما و دوستانتان در زیر همین مقاله بنویسید.
نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.
اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به 200 هزار نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟