سرزمین تیزهوش‌ها

مرجع آموزشی همۀ دانش‌آموزان باهوش سرزمینمان، ایران

آنچه باید درباره تغذیه دانش آموزان بدانیم کد مطلب : 651 | چاپ | لینک‌کوتاه | نظرات

آنچه باید درباره تغذیه دانش آموزان بدانیم

سال هایی از عمر که در مدرسه گذرانده می شود، از نظر تغذیه بسیار مهم است، زیرا رشد کودک در این سنین ادامه دارد. اگرچه سرعت رشد او کمتر از سال های اول زندگی است، ولی باید توجه داشت که هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار می دهد.

. . . . . . . . . . . . .

در همین رابطه یک مشاور تغذیه و رژیم درمانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی گفت: اصولا دانش‌آموزان به سه وعده غذایی اصلی و دو میان‌وعده در طول روز نیاز دارند و باید از تمامی گروه‌های غذایی شامل شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات، سبزیجات، میوه ‌جات و گروه نان و غلات مصرف کنند چراکه تعادل و تنوع غذایی در این سنین مهم است.

"فاطمه مرتجی" با بیان اینکه وعده صبحانه، نقش بسیار موثری در سلامت جسمی و فکری دانش‌آموزان دارد، اظهار کرد: به دنبال نخوردن شام، اگر دانش‌آموز صبحانه نخورد، به دلیل پایین افتادن قند خون، توانایی و شرایط لازم را برای یادگیری مطالب در مدرسه نخواهد داشت.

وی بیان کرد: دانش‌آموزانی که صبحانه نمی‌خورند، کم ‌دقت، خسته و بی‌حوصله هستند و نمی‌توانند کمبود انرژی، ویتامین‌ها و املاح معدنی را با خوردن وعده‌های غذایی دیگر جبران کنند. بنابراین مادران باید هر روز صبح، صبحانه کودک خود را قبل از این‌ که به مدرسه برود، آماده کنند.

به گفته وی، تهیه میان‌وعده‌های مناسب و مغذی نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا در ساعات نزدیک ظهر، کودک ممکن است گرسنه شود و این گرسنگی، نشستن سر کلاس را برای او غیر قابل تحمل‌ می‌کند. تمام این موارد، ضرورت توجه به تغذیه صحیح دانش‌آموزان در مدارس را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

وی در ادامه به اهمیت بوفه مدارس نیز اشاره کرد و گفت: بهداشت بوفه مدارس، سلامت فروشندگان بوفه و مواد غذایی موجود در آن موضوعی است که در سلامت دانش‌آموزان که در واقع مشتریان بوفه‌ها هستند، تاثیر زیادی دارد و توجه به آن، در واقع توجه به سلامت نسل جوان و آینده کشور است.

به گفته وی بوفه قسمتی از تشکیلات یک مدرسه است، پس نظارت مدیر مدرسه روی این بخش ضروری است، همچنین وزارت بهداشت با فرستادن ماموران بهداشت به مدارس می‌تواند از بسیاری از بیماری‌هایی که ممکن است از طریق مواد غذایی ناسالم به دانش‌آموزان سرایت کند، جلوگیری به عمل آورد.

وی تصریح کرد: افراط در مصرف شکلات و شیرینی به دلیل این که موجب بی‌اشتهایی و سیری کاذب در کودکان می‌شود و آنها را از مصرف غذاهای اصلی بازمی ‌دارد، موجب اختلال رشد در آنها خواهد شد.

این مشاور تغذیه و رژِیم درمانی گفت: مصرف بی‌رویه تنقلات کم‌ارزش یکی دیگر از مشکلات دانش‌آموزان است. متاسفانه برخی تنقلات تجارتی مانند انواع پفک و چیپس به ‌طور بی‌رویه از سوی کودکان و دانش‌آموزان مصرف می‌شوند.

وی اظهار کرد: نتایج بررسی کشوری سال 1388 وزارت بهداشت نشان داده است که حدود 50 درصد کودکان 6 تا 12 ماهه و حدود 90 درصد کودکان 1 تا 2 ساله هر روز پفک مصرف می‌کنند.

وی گفت: مصرف پفک در زنگ تفریح به دلیل ایجاد سیری کاذب، دانش‌آموزان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد کودک را تامین کنند، باز می‌دارد. از سوی دیگر نمک، ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد.

به گفته وی، متخصصان تغذیه همواره به والدین توصیه می‌کنند که کودکان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و کشمش، گردو، بادام،‌ پسته، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجیر خشک و برگه‌ها تشویق کنند و سر سفره به جای نوشابه برای افراد خانواده از دوغ استفاده کنند.

وی افزود: میزان انرژی مورد نیاز دانش‌آموزان مدرسه‌ای به دلیل تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرک و سرعت رشد، متفاوت است و اگر انرژی مورد نیاز دانش‌آموزان از طریق کربوهیدرات و چربی تامین نشود، پروتئینی که باید صرف رشد و ترمیم بافت‌های بدن ‌شود، برای تامین انرژی به مصرف می‌رسد.

مرتجی با بیان اینکه شایع‌ترین کمبودهای ویتامینی در دانش‌آموزان، کمبود ویتامین A و D و شایع‌ترین کمبودهای املاح، کمبود ید، آهن و کلسیم است، افزود: هویج، منبع ارزانی از ویتامین A است و والدین می‌توانند از آن در برنامه غذایی روزانه دانش‌آموزان‌شان استفاده کنند.

وی در ادامه به منابع آهن مورد نیاز بدن دانش‌آموزان اشاره کرد و افزود: بهترین نوع آهن قابل جذب در غذاهای حیوانی مثل گوشت، مرغ و جگر است.

به گفته وی، دریافت مقادیر کافی کلسیم از طریق برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراکم طبیعی استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی حائز اهمیت است.

وی اضافه کرد: دوغ و شیر پاستوریزه منبع خوبی از کلسیم هستند و مصرف آنها در میان‌ وعده دانش‌آموزان در تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز موثر است.

مرتجی اظهار کرد: نان و پنیر، میان‌وعده مناسب دیگری برای تامین کلسیم است که همراه سبزی، گوجه ‌فرنگی، خیار یا گردو، یک میان‌وعده سالم و مغذی برای دانش‌آموزان به شمار می‌رود.

 



تبلیغات:

منبع: ایسنا



نظرات شما

 نظرات شما بسیار ارزشمند هستند. به دیگران کمک کنید تا بیشتر بدانند. نظرات شما توسط کارشناسان بررسی، تایید و پاسخ داده می شوند. اگر ایمیلتان را وارد کنید، پاسخ کارشناسان برای شما ایمیل می شود.

عدد 1324 را در این کادر وارد کنید:

   خانم زهرا خادمی
سلام وقتتون بخیر . من با نظر شما در مورد تغذیه سالم موافق هستم که باید نظارت داشته باشیم مخصوصا توی مدارس که نقش اصلی رو ایفا میکنند ولی قسمت آخر که گفتید نان و پنیر با سبزی و گوجه و خیار باید بگم که پنیر فقط باید با گردو خورده بشه در واقع مسهل پنیر گردو هست و با بقیه چیزها جواب عکس میده به نوعی سردی مغز میاره که از نظر طب اسلامی برای به وجود نیومدن مشکل پنیر با گردو و مصرف اون در شب بهترین تاثیر رو روی بدن داره . با تشکر




تبلیغات:
همین حالا در سرزمین تیزهوش ها عضو شوید!
چرا باید در سایت عضو شویم؟عضویت چه مزایایی دارد؟!

اعضای سایت می توانند نمونه سوالات و فایل های آموزشی را دانلود کنند. همینطور، بعضی از مطالب فقط به اعضای سایت نمایش داده می شود. اطلاعات مهم، تغییرات مهم آموزشی به اعضای سایت اطلاع رسانی می شود. اعضای سایت هیچ محدودیتی در استفاده از امکانات سایت ندارند و می توانند در تمام آزمون های آنلاین شرکت کنند و از تمام امکانات سایت و بخش اعضا استفاده کنند.
همین حالا نزدیک به یک میلیون نفر دیگر هم عضو فعال سایت سرزمین تیزهوش ها هستند. چرا شما به این خانواده بزرگ نمی پیوندید؟


همین حالا عضو شوید! قبلاً عضو بوده‌اید؟ وارد شوید!

تبلیغات

سرای دانش
مجتمع کوشش
دبیرستان مدبران
دبیرستان بحرالعلوم
مجتمع آموزشی سیمای فرهنگ
دبستان روشنگران
راهنمای تیزهوشان نهم
راهنمای تیزهوشان ششم